© Photonews | Bashir Abdi op de Memorial Van Damme.

Memorial Van Damme: Bashir Abdi geeft vroeg op bij recordpoging 10.000 meter

© Belga
08/09/2023
Updated: 08/09/2023 20.11u

Bashir Abdi is er vrijdag niet in geslaagd het Europees en Belgisch record op de 10.000 meter te verbeteren tijdens de Memorial Van Damme. De Belgische atleet van Somalische origine gaf op na ruim 3.000 meter, nadat hij al snel wegzakte.

Abdi, die op de Spelen in Tokio brons veroverde op de marathon, kon het Koning Boudewijnstadion dus geen vroeg hoogtepunt geven.

"Dit 'suckt'", vertelde Abdi na zijn vroegtijdige exit. "Het was nog zo'n mooie kans om goed te lopen voor een thuispubliek, maar helaas is het voor mij niet goed uitgedraaid." De Gentenaar voelde zich nooit in zijn sas. "Ik heb op training nooit spikes aangetrokken, en op deze harde piste was het gevoel er nooit voor mij", zei Abdi. "Ik kon het goeie ritme niet vinden. Het was geen makkelijke beslissing om uit de wedstrijd te stappen, maar anderzijds had het geen enkele zin om te finishen."

Abdi was zelf een beetje verbaasd over zijn tegenvallende prestatie. "De trainingen gingen nochtans goed en ik voelde mij zéér goed in mijn vel", klonk het. "Maar de combinatie van de spikes en de hitte maakten het te zwaar voor mij. In de opwarming had ik al hoofdpijn." Vertrouwen opdoen voor zijn aankomende, belangrijkere doelen, is Abdi niet gelukt. "Ik had gehoopt om ritme op te doen richting de marathon van Chicago in oktober, maar daar ben ik dus niet in geslaagd."

Hij waagde een poging om het Europees en Belgisch record aan te vallen. Het Europees record bedraagt 26:46.57, die tijd liep Abdi's Engelse vriend Mo Farah in 2011 tijdens een Diamond League-meeting in het Amerikaanse Eugene. Het Belgische record staat sinds 1999 op naam van Mohammed Mourhit met 26:52.30, eveneens gelopen in Brussel.

Het persoonlijke record van Abdi is 27:24.41. Die chrono zette hij in juni 2021 neer op een European Cup in het Engelse Birmingham. Abdi verbeterde in 2020 tijdens de Memorial het Belgische uurrecord (21.322 meter), in een race waarin Mo Farah het wereldrecord aanscherpte (21.330 meter).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie