Memorial Van Damme, dat is sterren kijken op de Heizel

© Photo News
| De grootste blikvanger wordt Nafi Thiam, die het duel aangaat met hoogspringster Maria Lasitskene.

Atletiekliefhebbers zullen vrijdagavond in het Koning Boudewijnstadion getrakteerd worden op een spetterende editie. De wereldtoppers die naar Brussel afzakken, beschouwen de Memorial als de laatste test met het oog op het WK eind september. Enkele Belgische kleppers, zoals de broers Borlées, zijn daar nog niet voor geplaatst en krijgen op de Heizel een laatste kans.

In tegenstelling tot vorig jaar is de Memorial Van Damme voor zijn 43e editie gediend met de atletiekkalender. In een niet-olympisch seizoen willen de atleten vooral in vorm zijn op het wereldkampioenschap en dat valt deze keer na de prestigieuze meeting in Brussel.

Verkeershinder verwacht

Vele deelnemers zakken dan ook in topconditie af naar het Koning Boudewijnstadion voor de ultieme test. Anderen krijgen op de snelle Brusselse baan dan weer een laatste kans om zich te kwalificeren voor het WK in Doha. Dat geldt voor heel wat Belgische toppers, zoals Kevin en Dylan Borlée, Jonathan Sacoor, Camille Laus en Philip Milanov.

De schitterende affiche en ideale omstandigheden kunnen wel eens veel volk lokken. Brussel Mobiliteit raadt dan ook aan om met het openbaar vervoer naar het Koning Boudewijstadion te komen, er zou wel eens wat verkeershinder kunnen zijn aan de Heizel. Voor de gelegenheid installeerde de stad Brussel ook 1.000 tijdelijke fietsparkeerplekken.

Nafi Thiam

Toeschouwers nemen best op tijd hun plek in het stadion in, want de Memorial opent meteen met het populaire hoogspringen. Daarin neemt zevenkampster en publiekslieveling Nafi Thiam het op tegen Maria Lasitskene. De Russische vedette sprong dit jaar over 2m06, ofwel vier centimeter hoger dan Thiams beste jaarprestatie.

De onderlinge concurrentie moet beide topatletes naar een hoger niveau tillen. Het hoeft dan ook niet te verbazen als er records sneuvelen. Lasitskene jaagt al een tijdje op het magische wereldrecord van 2m09.

20190906_Noah_Lyles
© Photo News
| De altijd goedlachse Noah Lyles deinst nooit terug voor een dansje.

Amerikaanse flair

Een vedette à la Usain Bolt ontbreekt in de atletiek, maar als er iemand die leemte kan opvullen is het Noah Lyles. De Amerikaanse sprinter (200m) verzorgt met opvallende kledij en aparte dansjes de show, maar beschikt ook over een stel explosieve benen. Slechts drie atleten liepen ooit sneller dan zijn 19.50 dit jaar. Kan Robin Vanderbemden van Lyles' snelheid profiteren om zich te plaatsen voor het WK?

Een andere Amerikaan die hoge ogen kan gooien is Michael Norman op de 400 meter. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor de spurtbom het wereldrecord van Wayde van Niekerk (43.03) afpakt. Norman neemt het op tegen juniorenwereldkampioen Jonathan Sacoor, die nog op zoek gaat naar een WK-ticket. Dat doen ook Kevin en Dylan Borlée. Het hoeft geen betoog dat uitgekeken wordt naar de 400 meter.

(lees verder onder de afbeelding)

Jonathan Sacoor WK Tampere
© PhotoNews
| Jonathan Sacoor bleef op het BK vorige week - ook in Brussel - slechts één honderdste van een seconde boven de WK-limiet. Duikt hij nu onder de gevraagde 45.30?

Wat de Memorial interessanter maakt, is dat het de laatste kans is om zich te verzekeren van een plek op het WK. Behalve de Borlées en Sacoor doet ook de Brusselse Camille Laus (400m) een ultieme gooi naar het kleinood. Anne Zagré komt met een gerust hart aan de start in het hordenlopen. Zoek overigens niet naar Jonathan Borlée, want die gaf forfait met een spierscheur.

Ook onze landgenoten Michael Obasuyi (110 meter horden), Ismael Debjani (1.500 meter), Tim Van de Velde (3.000 meter steeple), Renée Eykens (800 meter), polsstokspringster Fanny Smets en discuswerper Philip Milanov willen zich in Brussel nog verzekeren van een ticket voor Doha.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters. En elke maandagavond is er de radioshow op BRUZZ radio.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?