Nederlandse Sifan Hassan wil wereldrecord heroveren op Memorial Van Damme

© Belga
26/07/2021

De Nederlandse wereldkampioene Sifan Hassan valt op vrijdag 3 september tijdens de 45e editie van de Memorial Van Damme in het Brusselse Koning Boudewijnstadion het wereldrecord op de 10.000m bij de vrouwen aan. Speciaal daarvoor werd de discipline toegevoegd aan het programma, in de plaats van de 10.000m bij de mannen, zo maakten de organisatoren maandag bekend.

De 28-jarige Hassan verbeterde op 6 juni tijdens de FBK Games in het Nederlandse Hengelo het vijf jaar oude wereldrecord dat Almaz Ayana op de Olympische Spelen van Rio gelopen had. Met 29:06.82 dook de Nederlandse ruim tien seconden onder de toptijd van de olympische kampioene uit Ethiopië.

Maar amper twee dagen later was Hassan haar wereldrecord alweer kwijt. Ayana's landgenote Letesenbet Gidey liep tijdens de Ethiopische trials voor de Spelen van Tokio, die op dezelfde piste in Hengelo plaatsvonden, nog sneller en klokte af op 29:01.03.

Op de Memorial wil Hassan dan ook de eerste vrouw ooit worden die onder de magische grens van 29 minuten kan duiken.

Topfavoriete

De Nederlandse voelt zich in haar sas op de piste van het Koning Boudewijnstadion, want vorig jaar brak ze op de Memorial het werelduurrecord en in 2019 was ze er de beste op de 5.000 meter.

Sifan Hassan is de regerende wereldkampioene op de 10.000 meter en de 1.500 meter en is bijgevolg ook topfavoriete voor olympisch goud in Tokio. Ook de 5.000 meter staat op haar programma en ook daar is ze een grote kanshebber op de titel.

Maar of ze ook daadwerkelijk in alle drie de disciplines zal starten - die combinatie is immers loodzwaar - zal ze pas op het laatste moment beslissen. "Ik wil twee keer goud winnen", zegt Hassan. "Als het twee keer zilver wordt, is dat alleen goed als ik zelf geen fout heb gemaakt en op mijn best heb gelopen. Dan zijn anderen gewoon beter."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni