Spelen de Rode Duivels hun laatste oefenmatchen voor het WK in Brussel? De onderhandelingen zijn volop aan de gang.

Oefenmatchen Rode Duivels mogelijk niet in Brussel

MD
© BRUZZ
23/03/2018

De Koninklijke Voetbalbond (KBVB) is momenteel in volle onderhandeling met de Stad Brussel over een verlenging van het huurcontract van het Koning Boudewijnstadion, dat eind mei afloopt. “Maar de Stad kan niet alles alleen betalen en het stadion moet beantwoorden aan de veiligheidsvoorschriften”, waarschuwt schepen Alain Courtois. Voorlopig is het dus nog niet duidelijk of de oefenwedstrijden van de Rode Duivels in juni zullen kunnen plaatsvinden in Brussel.

Aanstaande maandag spelen de Rode Duivels tegen Saoedi-Arabië mogelijk hun laatste wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion. Dat er überhaupt nog een match van dat niveau in het stadion gespeeld wordt, mag al een klein wonder heten. De Stad Brussel had immers vorig jaar al gesteld dat de Rode Duivels niet meer in het Koning Boudewijnstadion zouden spelen, door de werken aan een tramlijn en de werken aan het toekomstige Neo-project. Het stadsbestuur kwam later wel terug op die beslissing, waardoor de oefenpartij tegen Cyprus in oktober 2017 op het nippertje nog in Brussel kon doorgaan.

Voor de wedstrijd aanstaande maandag stelt zich geen probleem, maar voor de laatste oefenwedstrijden voor de Rode Duivels naar het WK in Rusland vertrekken is de situatie anders. De Belgen nemen het op 2,6 en 11 juni op tegen respectievelijk Portugal, Egypte en Costa Rica, maar op 31 mei loopt het huurcontract tussen de Stad en de Belgische voetbalbond voor het gebruik van het Koning Boudewijnstadion af. Als er tegen dan geen akkoord wordt gevonden, moet de Belgische voetbalbond dus op zoek naar andere stadions om de Rode Duivels hun oefeninterlands te laten afwerken.

“Naar het schijnt zijn er nog andere stadions in België"

Schepen van sport Alain Courtois

Stad kan de huid duur verkopen

Maar zover is het nog niet, sust Alain Courtois, schepen van Sport. “We zijn in volle discussie met de bond. Zij willen het contract verlengen, wij hebben daar geen bezwaar tegen, maar het probleem is dat de Stad niet alles kan betalen.” Zo wil bondscoach Roberto Martinez absoluut een nieuwe grasmat voor de oefenmatchen in juni, maar wil de Stad niet voor alle kosten opdraaien. “Het veld is maar één voorbeeld. Het stadion moet voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften. Er zijn aanpassingen en opknappingen nodig, maar wie gaat dat allemaal betalen?”, vraagt Courtois zich af.

Lees: de Stad overweegt enkel een verlenging van het huurcontract als de voetbalbond mee betaalt voor de nodige aanpassingen. Daarbij zit vooral het stadsbestuur in een comfortabele uitgangspositie en kan het de huid duur verkopen in de onderhandelingen. “Naar het schijnt zijn er nog andere stadions in België. Maar er is maar één stadion op dit moment met 55.000 plaatsen", aldus Courtois. "Het is dus normaal dat de Voetbalbond zich eerst tot Brussel richt.”

Uitwijken naar andere, noodgedwongen kleinere stadions is voor de voetbalbond, zeker bij de ongetwijfeld populaire afzwaaimatchen voor de Duivels naar het WK in Rusland trekken, immers een serieuze financiële aderlating. Al wordt er voor de match tegen Egypte op 6 juni wel al noodgedwongen naar het stadion in Genk gekeken.

Ghelamco laat Eurostadion nog niet los

Ondertussen is het stadsbestuur alle regelingen aan het treffen om dat andere stadionproject, het Eurostadion, finaal ten grave te dragen. Op de volgende gemeenteraad zal de beslissing bekrachtigd worden om de erfpachtovereenkomst met Ghelamco op te zeggen. De bouwheer die het stadion op parking C wil bouwen heeft immers de nodige vergunningen daarvoor niet verkregen.

Al geeft Ghelamco zich nog niet gewonnen: de bouwheer gaat in beroep tegen het afwijzen van de vergunning door de Vlaamse overheid. “Dat is hun volste recht”, zegt Courtois. “Maar dat houdt ons niet tegen om in de tussentijd het contract met Ghelamco op te zeggen. Het is vooral de vraag wat het Gewest nu wil, of zij nog een stadion op Parking C willen of niet”, speelt de schepen de bal door.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Politiek, KBVB, Rode Duivels, Koning Boudewijnstadion, Alain Courtois

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni