OHL kaapt onterecht punt weg in jarig Mariënstadion

Maarten Verdoodt
© BRUZZ
14/09/2019

Union heeft niet kunnen winnen op de honderdste verjaardag van het Mariënstadion. Een lichte strafschop voor OHL zorgde ervoor dat de bezoekers met een punt aan de haal gingen (1-1). Al had Union ook gewoon zelf zijn kansen moeten afwerken, want een geel-blauwe zege was de enige juiste uitslag.

Het was legendes tellen in het 100-jarige Mariënstadion voor de aftrap van Union – OHL, met onder meer Van den Berg, Ost en Vandiepenbeeck. Verschillende spelers en generaties die allemaal de heilige grasmat van het Dudenpark mochten betreden. Ze deden het deze keer in erehaag voor de huidige basiself van L’USG.

Kansen bij de vleet

Het thuispubliek had een knap eerbetoon in petto voor de verjaardag van de thuishaven en stuwde zijn Unionisten vooruit. Al was het de tegenstander uit Leuven die wel het best uit de startblokken schoot. Maertens knalde op de vuisten van Saussez.

Union nam het commando al snel over Ferber talmde eerst nog te lang bij het afwerken, op aangeven van Fixelles schampte hij zijn schot. Teuma stifte een voorzetje tot bij Nielsen, doelman Henkinet moest alles uit de kast halen.

OHL bood weinig weerwerk, enkel via Maertens (een zwalpend schot en een kopballetje) kwamen de bezoekers in de buurt van Saussez. Het was uiteindelijk Ferber die nog de beste kans uit de eerste helft kreeg, een goede voorzet van Fixelles kopte hij naast.

Nielsen had tijdens de pauze nog wat extra buskruit in de schoen gestrooid, zijn knal dwong Henkinet meteen tot een save. En Ferber die bleef maar met de kansen morsen. Alleen voor de Leuvense goalie besloot hij voorlangs. Het regende kansen bij de vleet voor Union.

Met keeper en bal in doel

L’USG drong aan een verdiende een voorsprong. Teuma knalde, maar weer redde Henkinet. Uitstel van executie, want wie stond klaar om de trekker over te halen? Casper Nielsen, inderdaad.

Met een heerlijke snijdende actie kwam de Deen naar binnen, hij trapte de bal mét Henkinet in doel. Union toonde in die verschroeiende tien minuten na rust waarom het een kandidaat is voor promotie naar 1A.

Nielsen had de smaak te pakken, maar toonde zich iets te zelfzuchtig met een overhaaste poging op de counter.

De Pro League moet zich stilaan generen om het feit dat in een reeks waar de intensiteit zo hoog ligt, geen videoscheidsrechter beschikbaar is

Deksel op de neus

Het was weer de spelmaker van Union die zo’n tien minuten voor het einde perfect de ingevallen Haugen bediende. Maar de Noorse spits stuitte van dichtbij, weer, op Henkinet.

Leuven verdiende het niet, maar kreeg wel een twijfelachtige strafschop om op gelijke hoogte te komen. Henry knalde de elfmeter onhoudbaar binnen en gaf Union zo het deksel op de neus.

Het publiek ging ondanks de gelijkmaker er vol achter staan, sneltrein Tabekou schoot nog maar eens zijn bewaker Tshimanga voorbij en trapte tegen de hand van een OHL-verdediger. Maar deze keer gaf de scheidsrechter gek genoeg geen strafschop.

Gênant voor Pro League

De Pro League moet zich stilaan generen om het feit dat in een reeks waar de intensiteit zo hoog ligt, geen videoscheidsrechter beschikbaar is. Via Kis kreeg Union wel nog een ultieme kans op de zege, maar de Leuvense goalie kroonde zich tot puntenpakker voor zijn ploeg.

Het Mariënstadion zag op zijn verjaardag een sterk Union in een intensieve wedstrijd, maar geen overwinning van 'Les gars de la butte'.