Ondanks gelijkspel viert Genk landstitel in Anderlecht

© Photo News
| Coach Philippe Clement en aanvoerder Leandro Trossard van KRC Genk vieren de landstitel in het Constant Vanden Stockstadion.

Symbolischer kan bijna niet. Recordkampioen RSC Anderlecht moet na een zieltogend seizoen lijdzaam toekijken hoe KRC Genk in het Astridpark de landstitel viert. Paars-wit reikte Club Brugge donderdagavond nog de hand door de Limburgers op een 1-1 gelijkspel te houden, maar blauw-zwart verloor zelf op Standard en moet zo zijn kampioenentitel aan Genk afstaan. En daar kon het Brusselse thuispubliek best mee leven.

De inzet van deze voorlaatste speeldag was groot. Na acht intense matchen in Play-off 1 lagen alle kaarten van de zes spelers bloot op tafel. Eerst de titel: met nog zes punten te verdienen, bedraagt de voorsprong van KRC Genk twee punten op regerend kampioen Club Brugge. Als de Limburgers meer punten pakten in Anderlecht dan blauw-zwart bij Standard, ging de titel naar Genk.

Anderlecht deed in een troosteloos seizoen nooit mee voor de prijzen, maar kon in de eindstrijd nog een rol van betekenis spelen. Favoriet Genk in een bomvol Astridpark een hak zetten, en zo de historische rivaal Club Brugge nog helpen aan een zestiende landstitel? Het zou zomaar kunnen. Met zo'n scenario hielden de Limburgers geen rekening: de landskampioenenbus stond Trossard en co. al op te wachten op de parking in Anderlecht.

20190516_Genk_kampioenenbus_Anderlecht
© Wouter De Smedt/Sporza
| De Genkse kampioenenbus stond al klaar in Anderlecht.

Aan motivatie mocht het de mannen van Belhocine niet ontbreken, want mecenas Coucke zwaaide met een premie als RSCA alsnog Europees voetbal zou halen. Gênant toch na zo'n snertseizoen. De wedstrijd tussen Antwerp en AA Gent, de concurrent voor de vijfde plek, werd met argusogen gevolgd. Maar al snel werd Anderlecht met de neus op de feiten gedrukt.

Want dit Genk heeft waar Anderlecht al een heel seizoen naar op zoek is: klasse. Na een matige start scoorden de bezoekers bij de eerste echte kans. Via vele stationnetjes kwam het leer bij Bryan Heynen en die knalde de 0-1 na tien minuten loepzuiver binnen: Genk virtueel landskampioen. RSC Anderlecht probeerde de bordjes snel in evenwicht te brengen, maar mocht vooral de handenschoenen van Didillon kussen. De Franse goalie hield Samatta met een prachtparade van zijn 24e in de competitie.

Genk nam zijn voet na een dik halfuur van het gaspedaal en daar profiteerde Anderlecht bijna van. Op slag van rust werden de bezoekers even op de eigen helft gedrukt. Na een slimme actie van Cobbaut kon Santini bijna de gelijkmaker in doel buffelen, maar doelman Vukovic en de paal stonden in de weg. Comeback kid Cobbaut trapte in de slotseconden nog een prima mogelijkheid naast: 0-1. Standard-Brugge was na 45 minuten nog steeds 0-0...

20190516_Santini_RSCA_Anderlecht_Dewaest_Genk
© Photo News
| Ivan Santini tikte de beste Brusselse kans van de eerste helft tegen de paal.

De tweede helft ging goed op en neer, met eerst een goede actie van Verschaeren. Die zocht en vond het gaatje een Genkse muur, maar besloot te zwak om de goalie in verlegenheid te brengen. Aan de overzijde moest Didillon zich strekken om een schot van Trossard uit de hoek te duwen. Daaropvolgend controleerde Santini een gevoelig voorzet van Kums erg knap, maar was het hoekje te scherp om binnen te trappen.

De Brusselse storm hield aan, en de paars-witte supporters lieten zich nog maar eens als in de oude dagen horen. Bolasie veranderde hun aanmoedigingen in enorme vreugdekreten, want troefde Maehle in de lucht af en kopte de 1-1 binnen. En of dat verdiend was. De wedstrijd was helemaal gekanteld en de sfeer in het Constant Vanden Stockstadion was dit seizoen zelden zo goed.

Club faalt tegen 10 man

Helaas kreeg het enthousiasme in het laatste halfuur geen vervolg. Intussen stond Club Brugge op achterstand in Luik, en was Genk zelfs bij een gelijkspel zeker van de titel. Anderlecht wilde geen Limburgse titelviering in eigen stadion meemaken, en zocht de winning goal. Maar op een vrije trap van Trebel na werd de Genkse doelman niet meer op de proef gesteld.

Bij de 2-0 op Sclessin sprong het bezoekersvak al recht, en bij het laatste fluitsignaal mocht de vierde landstitel uit de geschiedenis van Genk ook echt gevierd worden. Nog maar eens een pijnlijk schouwspel voor de supporters van paars-wit. Die lieten het niet aan hun hart komen en verbroederen zelfs met het Genkse publiek. Het beruchte boerenlied rolde in koor van alle supportersbanken.

Toen ze de score in Antwerpen van hun smartphones zagen, zakte de moed plots in de Brusselse schoenen. AA Gent boekte een 1-2 overwinning en wipte in de stand over Anderlecht naar de vijfde plaats. Al is het mogelijke Europees ticket niet buiten bereik. Paars-wit móet zondag gewoon winnen op het veld van Gent. Al zal dat altijd gebeuren in de schaduw van de verdiende landskampioen uit Genk.

20190516_Genk_landskampioen_Anderlecht
© Photo News
| De spelersgroep van Genk viert feest.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters. En elke maandagavond is er de radioshow op BRUZZ radio.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?