Paul Van Himst en Georges Grün: 'Wij zijn verleden tijd'

Georges Grün en Paul Van Himst© Ivan Put

Paul Van Himst stond als bondscoach van België langs de zijlijn op het WK voetbal van 1994. Samen met Georges Grün, zijn kapitein van toen, wikt en weegt hij aan de vooravond van het WK Voetbal in Rusland de kansen van deze ‘gouden generatie’ op een eerste wereldtitel voor de Rode Duivels.

FIFA World Cup Russia 2018
© FIFA

Dix minutes en retard, comme d’habitude,” grapt Paul Van Himst wanneer Brusselaar Georges Grün de deuren van Van Himsts koffiebranderij Brésor opengooit. Hij schenkt hem meteen een café à l’italienne in, een gewoonte die de ex-voetballer begin jaren negentig heeft overgehouden aan zijn tijd bij AC Parma in het noorden van Italië. In diezelfde periode was hij ook kapitein van de nationale ploeg en trok hij met Van Himst als bondscoach naar de Verenigde Staten voor het wereldkampioenschap. België verloor er in de achtste finales van Duitsland, maar dat had nooit de tegenstander mogen zijn.

“Als we onze laatste groepsmatch tegen Saudi-Arabië niet verliezen, dan komen we in de volgende ronde uit tegen Ierland. Dan lagen onze kansen toch een pak hoger. Want het was geweten dat de Ieren na een tornooi van een paar weken al eens tot de late uurtjes op stap gingen,” zegt Van Himst. Hij beschouwt de nederlaag tegen Saudi-Arabië als zijn slechtste herinnering aan de nationale ploeg. Maar met zo’n scenario moeten we volgens beide heren vandaag op het WK in Rusland geen rekening houden.

Een nederlaag op dit WK tegen Panama of Tunesië is uitgesloten?
Paul Van Himst: Met voetbal kan je van om het even wie verliezen, maar laten we ervan uitgaan dat de Rode Duivels die twee wedstrijden op een eenvoudige manier winnen. Bij Panama spelen bij wijze van spreken ook patissiers mee die voetballer in bijberoep zijn. Daar mag deze groep zich toch echt niet op verkijken.Georges Grün: Zijn ze echt zo zwak? Het blijft toch een team uit Zuid-Amerika en daar weten ze meestal wel wat voetballen is.
Van Himst: Geen enkele van de Panamese namen doet bij mij een belletje rinkelen. Daar mag het echt niet fout gaan, want anders zitten ze met een groot probleem. In de volgende match wacht met Tunesië een stugge en lastigere tegenstander. Als ze daar op een gelijkspel blijven steken, zijn ze op de laatste speeldag verplicht om onder grote druk te winnen van Engeland. Dat moet je altijd vermijden.

GRUN BRUZZ ACTUA 1620
© Ivan Put
| Georges Grün, met op de achtergrond een foto van RSC Anderlecht. Van Himst, (links vooraan) was er toen trainer, Grün (tweede van links op de derde rij) speler.

Als alles goed gaat, komen we in de kwartfinales meer dan waarschijnlijk Duitsland of Brazilië tegen. Hebben we een kans tegen die toplanden? De matige oefenmatch tegen Europees kampioen Portugal belooft alvast niet veel goeds.
Grün: Vriendschappelijke wedstrijden willen niets zeggen.
Van Himst: Deze nationale ploeg heeft alles in huis om landen van dat kaliber naar huis te sturen. Het gros van de spelers van deze lichting speelt bij vooraanstaande buitenlandse clubs. Met Eden Hazard en Kevin De Bruyne beschikken we over twee talenten die op hun positie tot de beste van de wereld behoren. Dus ja, het kan zeker.
Grün: (komt snel tussenbeide) Technisch is Hazard bijzonder sterk, maar het niveau van een Messi of Ronaldo zal hij nooit halen. Voor de absolute top schiet hij tekort omdat hij wat spelintelligentie mist. Eden dribbelt zich vaak nodeloos vast en dan denk ik: ‘Behoud toch eens het overzicht.’ De kwaliteit van de Premier League (de Engelse eerste klasse waar onder anderen Hazard en De Bruyne spelen, red.) laat soms ook te wensen over. De defensieve blunders die je daar ziet, zijn onwaarschijnlijk. Het is door de vele doelpunten wel met voorsprong de spectaculairste en meest gemediatiseerde competitie. Los daarvan acht ik ons net als Paul zeker niet kansloos om te winnen van een grote klepper. De capaciteiten van deze groep zijn groot.

Het is ons tot hiertoe nog niet gelukt om te stunten op een groot tornooi. Wat mist deze ‘gouden generatie’ om tot het einde mee te spelen voor de wereldtitel?
Van Himst: Hazard en De Bruyne hebben bij hun club een sterrenstatus verworven. Guardiola (coach van De Bruyne bij Manchester City, red.) heeft van Kevin zijn God gemaakt. Het team draait rond hem en dat geldt ook voor Hazard bij Chelsea. Maar bij de nationale ploeg moet iedereen bereid zijn om voor elkaar het vuile werk op te knappen. Dat gebeurt niet altijd en daar zit de beschermde rol bij de clubs ongetwijfeld voor iets tussen.
Grün:  Daarnaast ontbreekt het ons aan een winnaarsmentaliteit die er wel is bij landen als Brazilië, Duitsland en Spanje. Die dingen al decennialang op elk tornooi mee naar de prijzen. Sommige jongens slagen er ook maar niet in boven zichzelf uit te stijgen en voldoende strijdlust aan de dag te leggen. Dat zit blijkbaar niet in onze genen. Daarom is België voor mij geen favoriet, maar wel een gevaarlijke outsider.

De verdediging is de achilleshiel van deze nationale ploeg. Als Kompany en Vermaelen geblesseerd uitvallen, dan boet die enorm in aan kwaliteit. Moet Martínez in dat geval geen ander systeem achter de hand houden?
Van Himst: De bondscoach houdt vast aan een systeem met drie centrale verdedigers en twee oprukkende flanken qui font la navette (voortdurend de oversteek maken, red.), zoals ze in het Frans zeggen. We hebben daar met Vertonghen, Carrasco en Meunier wel de spelers voor, maar ik denk dat een systeem met vier achteraan makkelijker in te passen is. Het overgrote deel van de spelers is dat ook zo gewoon bij hun club.
Grün: Het is niet alleen aan de trainer om met een oplossing te komen. De spelers op het veld moeten zelf een plannetje kunnen bedenken om zich uit de nesten te werken. Dat is opnieuw een kwestie van spelinzicht. Het volstaat meestal om op een correcte manier in te schuiven en zo de tegenstander op te vangen. Op dat vlak is er nog veel ruimte voor verbetering.

Georges Grün

Paul Van Himst, wat vindt u als ex-bondscoach van de keuzes van Martínez?
Van Himst: Martínez’ selectie is correct. Hij denkt niet alleen aan de gevestigde waarden, maar ook aan de toekomst door een paar jonge gasten mee te nemen, zoals Youri Tielemans en Leander Dendoncker. Zij kunnen nu in alle rust WK-ervaring opdoen en dat is mooi meegenomen als ze binnen een aantal jaar de fakkel willen overnemen. Ik vreesde wel even voor de selectie van Leander na een minder seizoen, maar hij is zo polyvalent en dat heeft in zijn voordeel gespeeld. Het is ook mooi dat Anderlecht met hem toch één Rode Duivel kan afvaardigen. Dat moet het absolute minimum zijn.

Van Himst BRUZZ ACTUA 1620
© Ivan Put
| Paul Van Himst voor een foto van zichzelf als Anderlechtspeler.

Nainggolan is een gevestigde waarde die er in Rusland niet bij is.
Van Himst: Ja, dat klopt, maar we weten niet wat daar juist allemaal speelt. Als je naar zijn seizoen kijkt, verdient Nainggolan een plaats in deze ploeg. Het is op basis van extra-sportieve redenen dat Martínez beslist heeft hem thuis te laten. Hij heeft het recht om die keuze te maken, alleen is het jammer dat hij er een ‘tactische uitleg’ aan geeft. Dat is voor mij de enige fout die hij gemaakt heeft.
Grün: De bondscoach heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en ergens een lijn getrokken. Daar moeten we altijd respect voor hebben. Ik hoop voor hem dat hij het zich niet zal beklagen.

Is de heisa herkenbaar?
Van Himst: Het doet denken de situatie met Luis Oliveira. Die had zich als Braziliaan laten naturaliseren tot Belg om in aanmerking te komen voor de Rode Duivels. Voor het WK van 1994 was ik op zoek naar een spits met zijn profiel en dus wilde ik hem graag meenemen. We spraken erover bij hem thuis, waar hij vertelde graag deel te willen uitmaken van het team.Daar stond wel een voorwaarde tegenover: dat hij elke match zou spelen. ‘Wel, dan ga je niet mee,’ heb ik hem toen geantwoord. Zulke beloftes kan je simpelweg niet maken. Of iets gelijkaardigs heeft meegespeeld bij de beslissing van Martínez om Nainggolan links te laten liggen, weet ik niet. Alleen de bondscoach en Nainggolan weten hoe de vork in de steel zit. Wij hebben het raden naar de waarheid.

Georges Grün en Paul Van Himst
© Ivan Put
| Georges Grün en Paul Van Himst

Met Januzaj heeft de bondscoach ook een keuze gemaakt die opvalt omdat hij erbij is. Hadden jullie hem verwacht?
Van Himst: Eerlijk gezegd niet, maar ik kan er weinig over zeggen. Sinds hij bij Real Sociedad in Spanje zit, volg ik hem wat minder.
Grün: Het is opmerkelijk omdat hij geen enkele kwalificatiewedstrijd heeft afgewerkt in aanloop naar dit WK. Hij kende een goed seizoenseinde, maar het valt af te wachten of hij dat niveau ook zal kunnen aanhouden bij de nationale ploeg.

Is hij een van de Brusselse Rode Duivels die iets extra’s kan brengen?
Van Himst: Als hij mag spelen wel. Technisch behoort hij tot de beste die er bij de Rode Duivels rondlopen. Hij praat met enorm veel zelfvertrouwen. Dat maakt van hem een beetje een atypische Brusselaar, want die nemen in het algemeen een andere houding aan. Met geloven in jezelf is niets mis, maar hij mag zich af en toe wel wat bescheidener opstellen.
Grün: Zeker omdat hij nog maar 23 jaar is en na een veelbelovende start bij Manchester United is afgegleden naar iets kleinere ploegen. Hij moet zich opnieuw bewijzen en dan is een meer afwachtende houding absoluut op zijn plaats.

Paul Van Himst

Welke van de Rode Duivels uit 1994 zou ook vandaag nog zijn plaats kunnen afdwingen?
Van Himst: Georges zou ik ook tussen deze Rode Duivels laten starten. Samen met Philippe Albert vormde hij de centrale as van mijn ploeg en daar zou ik niet al te veel aan veranderen. Michel Preud’homme was als doelman absolute wereldtop, maar dat kan je ook zeggen van Thibaut Courtois. Met Enzo Scifo is er dan misschien nog eentje die kans zou maken op een basisplaats.

Georges Grün, gunt u de Rode Duivels een finaleplaats in Rusland en de titel van meest succesvolle Belgische ploeg ooit op een WK?
Grün: Zeker weten. Elk jaar word ik wel een paar keer herinnerd aan mijn kopbaldoelpunt tegen Nederland waarmee we ons plaatsten voor de eindronde van het WK in Mexico in 1986. Het is een stukje voetbalgeschiedenis dat heeft standgehouden, maar eigenlijk ben ik helemaal niet zo nostalgisch. Ik heb bijvoorbeeld geen verzameling truitjes van ploegen waar ik tegen gespeeld heb. Alles heb ik weggegeven, zelfs mijn medaille van het WK heb ik niet meer.
Van Himst: Dat is bij mij net hetzelfde. Ergens op zolder zal er nog wel een koffer te vinden zijn met spullen waar een verhaal aan vasthangt, maar veel stelt dat niet meer voor. Wat wij bereikt hebben is verleden tijd, nu is het aan deze generatie om te tonen wat ze waard zijn.

Supporters Rode Duivels
© PhotoNews

VOLG HET WK VOETBAL op BRUZZ radio en BRUZZ.be

Het WK voetbal in Rusland, dat beleef je in Brussel met BRUZZ. In Sporting Flagey verzamelen we al het Brusselse WK-nieuws. Volg het op BRUZZ.be en via 98.8 FM.

Maandag 18 juni
BELGIË - PANAMA
Sporting Flagey live vanaf 16 uur.

De BRUZZ-bus staat aan het grote scherm in het Edmond Machtensstadion in Molenbeek.


Zaterdag 23 juni
BELGIË - TUNESIË
Sporting Flagey live vanaf 14 uur.


Donderdag 28 juni
ENGELAND - BELGIË

Sporting Flagey live vanaf 19 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?