Reynders ziet heil in renovatie Koning Boudewijnstadion

BVR
© Belga - BRUZZ
28/06/2018

Volgens vice-premier Didier Reynders (MR) is de renovatie van het Koning Boudewijnstadion de beste optie. Deze piste werd naar voor geschoven door bouwbedrijf Besix, als alternatief voor het Eurostadion op parking C. Kostprijs: 200 tot 250 miljoen euro.

Dat is aanzienlijk minder dan de 300 miljoen euro die het Eurostadion minstens zou kosten.

In het gerenoveerde stadion zou de befaamde atletiekbaan behouden blijven, weet L'Echo, maar verplaatsbaar worden. Het grasveld zou in de bodem kunnen wegzakken om atletiekwedstrijden te organiseren, zoals de Memorial Van Damme. Ook wordt er een volledige overkapping overwogen om de geluidsoverlast voor de omwonenden te beperken en ook grote muziekconcerten te kunnen organiseren.

"Deze plannen zijn niet nieuw", zegt Besix-woordvoerder Florence Bribosia aan BRUZZ. "Onze voorzitter Johan Beerlandt stelde dat in december 2017 al voor." Toen was wel nog sprake van een maximum kostprijs van 200 miljoen euro.

Politieke steun

De plannen hebben alvast de steun van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) en minister van Buitenlandse Zaken en Brussels politicus Didier Reynders (MR). "Er moet natuurlijk een openbare aanbesteding komen, maar een renovatie van het Boudewijnstadion is een gelegenheid voor Brussel om te laten zien wat het kan als het gaat om grote sportieve en artistieke evenementen", aldus Reynders.

Voor een stevige renovatie van het Boudewijnstadion moeten de initiatiefnemers wel nog goedkeuring krijgen van de Franse projectontwikkelaar Unibail, schrijft L'Echo. Die ontwikkelt net naast het stadion immers het shoppingcenter Neo, en moet bereid zijn het gerenoveerde stadion in zijn project op te nemen. "Er zijn al vergaderingen over geweest", zegt Reynders. "Er is duidelijk ruimte voor een renovatie van het stadion. We moeten in die richting gaan."

Ook Alain Courtois (MR), voortrekker van het Eurostadion, zou het project niet helemaal ongenegen zijn. Daar waar hij eerder zei: "Het wordt het Eurostadion of het wordt niets", zei de schepen onlangs nog dat hij het goed vindt als het Koning Boudewijnstadion gerenoveerd wordt. "Als er maar een stadion komt."

Thuisclub

Reynders zegt de steun van de Voetbalbond te hebben. "De Voetbalbond is tevreden dat we deze piste herlanceren. We zullen wel zien of Anderlecht geïnteresseerd is. Ik zal contact opnemen met eigenaar Marc Coucke. Het is niet aan mij om te zeggen of het stadion een thuisploeg nodig heeft."

In een interview met BRUZZ zei Neo-bouwer Unibail alvast dat een stadion mét thuisclub kan als naaste buur. "In ons shoppingcenter in Stockholm werkt dat prima."

Zonder thuisclub is het zo goed als onmogelijk het project rendabel te maken.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sport , Stedenbouw , Eurostadion , Koning Boudewijnstadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni