Studenten architectuur hertekenen Koning Boudewijnstadion

Zeven van de negen aangeschreven universiteiten gaan in op de vraag om een nieuw ontwerp uit te denken voor het Koning Boudewijnstadion. Die vraag komt van de voetbalbond en de Memorial Van Damme, die hun gouden generatie een waardig stadion willen geven. Eind januari buigt een professionele jury zich over de voorstellen.

De Memorial Van Damme zal in 2020 en 2021 niet langer het decor zijn van de finale van de Diamond League, en dit omwille van de geplande renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Die renovatie komt er op initiatief van de voetbalbond en Golazo, het bedrijf achter de Memorial. Om ideeën op te doen en draagvlak te creëren, willen ze studenten architectuur en ingenieurswetenschappen inschakelen. Dat gaven ze op een persconferentie in maart te kennen.

Enthousiast

“Ons idee om de universiteiten te betrekken bij de renovatie, is zeer enthousiast onthaald”, zegt Golden Generation Arena- projectleider Serge Couvreur aan BRUZZ. “Van de negen aangeschreven universiteiten nemen er zeven deel, te weten UGent, UA (met twee faculteiten), UHasselt, VUB, ULB, UCL en Université de Mons. Alleen Université de Liège en KULeuven doen niet mee."

De eerste reageerde niet en bij de KULeuven klinkt het dat de projectoproep niet professioneel genoeg was. “Men had de bouwmeester over het hoofd gezien en in de jury, die het architecturaal project moet evalueren, zitten zelfs voetballers”, aldus decaan Dag Boutsen.

Aan beide bezwaren werd intussen tegemoet gekomen. “De bouwmeester is, net als Brussels schepen Benoit Hellings (Ecolo) en het toekomstige shopping- en congrescentrum NEO, nauw betrokken", zegt Couvreur. De jury is dan weer niet langer een samengaan van voetballers, buurtbewoners en overheden, maar bestaat uit een nog te selecteren architecten- en ingenieursbureau. "Dat zal op basis van de ideeën het lastenboek opstellen, waarna een oproep tot offertes volgt”, zegt Couvreur, die hoopt de KULeuven alsnog aan boord te trekken.

Rammstein

De decanen en begeleidende professoren hebben intussen verschillende plaatsbezoeken afgelegd, met als hoogtepunt het concert van Rammstein. “Concerten zijn ook belangrijk voor het stadion”, zegt Couvreur. “De op- en afbouw ervan zien, was dan ook bijzonder interessant." Het volgende plaatsbezoek valt samen met de Memorial Van Damme, op 6 september. “Op 25 september zouden we dan met de studenten gaan kijken, waarna ze alle documentatie krijgen en van start kunnen gaan.”

Om het werkbaar te houden, is het ontwerp intussen onderverdeeld in 5 deelprojecten, waaruit universiteiten er 1 à 2 moeten kiezen. “Het project in z’n geheel uitwerken, bleek al snel te hoog gegrepen voor Masterstudenten”, zegt Couvreur. De vijf deelprojecten zijn Algemeen Design (de schil), Hybride Moduleerbare Faciliteiten (de uitschuifbare tribune), Beleving en Hospitality, Duurzaamheid en Security/ Fan Journey, zeg maar de stroom van ingang tot zitje.

Het is vooral uitkijken naar de resultaten van deelproject 1 en 2, want het is daar dat de klassieke bezwaren tegen een renovatie – de te vlakke tribune, de te grote afstand tot de verste cornervlag, de te smalle gradins – aan bod komen. “Die tegenargumenten houden absoluut steek”, zegt Couvreur. “Daarom dat ook de UEFA en de FIFA geen internationale tornooien meer in het stadion laten doorgaan.”

Geld, geld, geld

De oplossingen die studenten bedenken, mogen daarenboven niet al té veel kosten. "Eén van de richtlijnen is een budget van in totaal zo'n 150 à 200 miljoen euro”, zegt Couvreur. Dat dit geld er komt, is ook nog niet zeker. “We kijken naar alle regeringen om met het benodigde geld over de brug te komen”, aldus Couvreur. “Maar eerst moeten we beginnen met een federale regering.”

In november volgt nog een stand van zaken, waarbij de studenten aan de Rode Duivels en de pers hun vorderingen tonen. “En als alles goed gaat, kunnen we in januari 2023 het vernieuwde stadion feestelijk openen”, besluit Couvreur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?