Discuswerpster tijdens de Memorial van Damme in het Koning Boudewijnstadion in 2018.

| Discuswerpster tijdens de Memorial van Damme in het Koning Boudewijnstadion in 2018. Dit jaar zullen de discuswerpers naar het Ter Kamerenbos moeten.

Ter Kamerenbos wordt decor van discuswerpen Memorial Van Damme

© Belga
31/08/2021

Hoewel de Memorial Van Damme pas vrijdag plaatsvindt in het Koning Boudewijnstadion, gaat de bekendste atletiekwedstrijd van België al woensdag van start met het discuswerpen. Het decor is de oever van het meer in het Ter Kamerenbos, tegenover Chalet Robinson.

"Het organiseren van het discuswerpen buiten het stadion was noodzakelijk omdat de Rode Duivels zondag een wedstrijd spelen in het Koning Boudewijnstadion (België-Tsjechië in het kader van de kwalificaties voor het WK 2022). De grasmat van het stadion is heilig, en dus kan er moeilijk met de discus geworpen worden", legt meetingdirecteur Cédric Van Branteghem uit.

"We hebben lang nagedacht over een plaats waar we de wedstrijd konden organiseren, en dan is het idee van het Ter Kamerenbos gekomen. Het is een fantastische plek".

Alle medaillewinnaars van de Olympische Spelen in Tokio bij de mannen en de vrouwen tekenen present in het hoofdstedelijke park. Eerst is er in de namiddag een "clinic" voor jongeren, nadien beginnen de vrouwen (16u) en de mannen (17.30u) eraan. "Het wordt uniek, in zo'n omgeving", blikt de Zweed Daniel Stahl vooruit.

Discusfamillie

Stahl won al tweemaal de Memorial, en mag in Brussel nu ook pronken met olympisch goud. "Ik wil me woensdag vooral amuseren. Ik probeer voor een wedstrijd nooit te denken aan de prestatie die nodig is om te winnen. Het wordt leuk om de discusfamilie terug te zien. We hebben elkaar niet meer gezien sinds Tokio".

Zweden glorieerde in het discuswerpen op de voorbije Spelen, want landgenoot en trainingsmakker Simon Petterson pakte het zilver. "De Spelen waren historisch voor ons", zei Stahl. "De terugkeer in Zweden was formidabel. Dan beseften we pas de impact die onze prestaties in het land hebben gehad. Heel Zweden stond achter ons".

Stahl was favoriet in Tokio, maar voor Petterson was de zilveren medaille "een grote verrassing". "Ik droomde in het beste geval van brons. Zilver pakken na Daniel, daar durfde ik niet van dromen", klonk het bij Petterson.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni