Nafi Thiam is de eerste Belgische die erin slaagt haar olympische titel te verlengen.

| Nafi Thiam is de eerste Belgische die erin slaagt haar olympische titel te verlengen.

Thiam verlengt olympische zevenkamptitel, Vidts strandt op zucht van brons

TDN
© BRUZZ - Belga
05/08/2021

Nafi Thiam kroonde zich in Tokio tot olympisch kampioene op de zevenkamp. In de afsluitende 800 meter kwam haar leidersplek niet in gevaar. Noor Vidts snelde op het slotnummer naar winst, maar kwam tekort voor brons. De olympisch debutante strandt op een knappe vierde plek. De gouden plak van Thiam is de vijfde Belgische medaille op de Zomerspelen.

Voor de afsluitende 800m had Thiam een voorsprong van 64 punten op Anouk Vetter. Ze mocht 4.40 verliezen op de Nederlandse, maar finishte in 2:15.98 (PR: 2:15.24) voor Vetter (2:18.72). Thiam kwam zo uit op 6.791 punten (BR: 7.013 ptn), Vetter werd tweede met een Nederlands record van 6.689 punten.

Daarmee schrijft Thiam sportgeschiedenis, nooit eerder kon een Belg een olympische titel verlengen. De in Brussel geboren Naamse is ook pas de tweede zevenkampster die twee keer op rij goud op de Spelen pakt, na de Amerikaanse Jackie Joyner-Kersee (1988-1992). Thiam, die in Tokio op geen enkel nummer een nieuw record liet optekenen, realiseert het op haar 26e.

Verdienstelijke Vidts

Vidts, die als vijfde in de stand aan de dubbele baanronde begon, poogde nog de Nederlandse Emma Oosterwegel en de Amerikaanse Kendell Williams voorbij te steken. Met een nieuw persoonlijk record van 2:09.15 (vorig PR: 2:09.34) op de 800m knokte ze zich in de stand nog voorbij Williams, maar niet voorbij Oosterwegel.

De Nederlandse kwam in het zog van Vidts als tweede over de streep en stapte als derde mee op het eindpodium. Het verschil tussen de nummers drie en vier bedroeg slechts 29 punten. Toch kan de Vilvoordse terugkijken op een geslaagd olympisch debuut. Op vijf disciplines verbeterde ze haar persoonlijk record. Ze verpulverde ook haar PR op de zevenkamp, die bedraagt nu 6.571 punten (vorig PR: 6.240 ptn).

België verzamelde voorlopig vijf medailles in Tokio, na goud voor Nina Derwael aan de brug met ongelijke leggers en de Red Lions, zilver voor Wout van Aert in de wegrit en brons voor judoka Matthias Casse in de categorie tot 81 kg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni