| Kevin Mayer, tijdens het voorbije WK atletiek in Boedapest.

Tienkamper Mayer wil zaterdag in Park van Laken zijn sport naar grote publiek brengen

© Belga
07/10/2023

Vandaag, zaterdag, vindt in het Park van Laken de 'Kevin Mayer Experience' plaats. Daarmee wil de Franse wereldrecordhouder de tienkamp naar het grote publiek brengen, zo vertelde hij vrijdag op een persmoment in Ukkel.

De 'Kevin Mayer Experience' is aan haar zesde editie toe, de eerste buiten Frankrijk. Het concept is als volgt: 200 gewone stervelingen werken op een geaccidenteerd outdoorterrein, in dit geval het Park van Laken, op één dag tijd een volledige tienkamp af. "Tegen het einde van de dag wil ik elke deelnemer persoonlijke raad hebben gegeven, dus het wordt ook voor mij een vermoeiende dag", zegt Mayer. "Maar ik doe het graag."

Met zijn evenement hoopt de wereldrecordhouder zijn discipline naar een groter publiek te brengen. "Voor mijn tijd was er, zeker in Frankrijk, beperkte erkenning voor de tienkamp", legt hij uit. "Door de mensen het zelf te laten doen, wil ik die vergroten. De deelnemers zullen merken dat het afzien is, zowel fysiek als mentaal, en dat je veel kwaliteiten moet beheersen, maar uiteindelijk zullen ze de finish halen en elkaar in de armen vliegen. Dat is voor mij altijd mooi om te zien. De spirit van de tienkamp kan de maatschappij nog veel bijbrengen. En ik wil mensen, en zeker jongeren, zo veel mogelijk aanzetten tot bewegen."

Niet in zijn eigen topsportbubbel blijven is belangrijk voor Mayer. "Passie doorgeven vind ik cruciaal", benadrukt de Fransman. "Ik hoop dat mensen uit andere sporten, of zelfs uit de kunst, ook zo veel mogelijk naar buiten treden."

Olympische Spelen Parijs

Mayer heeft twee wereldtitels en twee zilveren olympische medailles, maar was nog nooit olympisch kampioen. Volgend jaar dan maar? "Mensen kijken iets te veel puur naar het resultaat", antwoordt hij daarop. "Natuurlijk ga ik er alles aan doen om een gouden medaille te winnen, maar op de medaille focussen werkt niet voor mij. Ik wil bezig zijn met de weg er naartoe en genieten van mijn sport, het resultaat is daar slechts een gevolg van. Dat geldt ook tijdens de tienkamp. Als ik volgend jaar met een speer in mijn hand klaar sta en word aangemoedigd door 80.000 mensen, wil ik dat moment ten volle beleven. Dat is eigenlijk intenser dan achteraf met een medaille in je handen staan."

Een olympiade in eigen land zorgt ook voor druk. "Mensen spreken mij al twee jaar elke dag aan over Parijs 2024", legt Mayer uit. "En sinds een maand is dat nog toegenomen tot een keer of tien per dag. Dus ja, er zijn grote verwachtingen. Maar ik heb niet veel aan die druk van buitenaf. Degene die mij de meeste druk oplegt, ben ikzelf."

Mayer denkt op zijn 31e nog allesbehalve aan stoppen. "Ik wil bewijzen dat mijn trainingsmethode, en plezier hebben, mij in staat stellen om lang door te gaan. Mijn carrière loopt nog zeker tot Los Angeles 2028. En daarna zien we wel", klonk het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni