Memorial Van Damme 2015

Toeschouwers zijn opnieuw van de partij op Memorial Van Damme

© Belga
03/09/2021

De organisatoren van de 45e editie van de Memorial Van Damme verwelkomen vrijdagavond opnieuw publiek in het Koning Boudewijnstadion, nadat de tribunes vorig jaar leeg bleven vanwege de coronacrisis. Naar verwachting 30.000 toeschouwers zullen het evenement bijwonen, de bovenste ring van het stadion wordt niet opengesteld. Verschillende atletiektoppers tekenen present in de voorlaatste manche van de Diamond League.

Het wordt onder meer uitkijken naar het polsstokspringen met de wereldrecordhouder en olympisch kampioen Armand Duplantis. De Zweed slaagde er vorige week in Parijs net niet in zijn wereldrecord (6m18) te verbeteren, op de Memorial onderneemt hij een nieuwe poging.

Verder is er het hoogspringen met wereld- en olympisch kampioene Mariya Lasitskene en tweevoudig olympisch kampioene op de zevenkamp Nafi Thiam, hersteld van nekklachten. Ook de sprintnummers beloven vuurwerk. Trayvon Bromell tekent present op de 100m. De Amerikaan heeft met 9.77 de snelste tijd van het jaar achter zijn naam staan. Hij kruist de degens met onder anderen zijn landgenoot Fred Kerley, die op de Spelen in Tokio naar de zilveren medaille snelde.

Op de 200m bij de vrouwen staan met wereldkampioene Dina Asher-Smith, olympisch vicekampioene Christine Mboma, Shericka Jackson en Sha'Carri Richardson verschillende ronkende namen aan de start. Het last minute afzeggen van Elaine Thompson-Herah is wel een streep door de rekening van de organisatie.

De Jamaicaanse, die op de Spelen in Tokio goud pakte op zowel de 100m, 200m als 4x100m, snelde onlangs in het Amerikaanse Eugene naar een chrono van 10.54 op de 100m, de op één na snelste tijd ooit. Ze bleef zo slechts vijf honderdsten boven het wereldrecord van de Amerikaanse Florence Griffith-Joyner (10.49), tot voor kort als onklopbaar beschouwd.

Vermoeidheid

Twee andere blikvangers gaven eveneens forfait vanwege vermoeidheid. Zo moet de 1500m het stellen zonder olympisch en Europees kampioen Jakob Ingebrigtsen uit Noorwegen. Op de 400m horden ontbreekt zijn landgenoot Karsten Warholm. De olympische en wereldkampioen liep op de Spelen in Tokio een sensationeel wereldrecord (45.94).

Elise Vanderelst doet verder een gooi naar het negen jaar oude Belgische record op de mijl. Het BR op die afstand staat sinds 18 augustus 2012 met 4:28.11 op naam van Almensh Belete. Ook Sifan Hassan, met 4:12.33 wereldrecordhoudster, is van de partij op die afstand. De Nederlandse, die vorig jaar op de Memorial het werelduurrecord brak, zou oorspronkelijk op de 10.000m het wereldrecord aanvallen.

Maar Hassan acht zich na zware Olympische Spelen, waar ze drie medailles won (goud op 5 en 10 km, brons op 1.500m), niet meer in staat om een goede 10.000 meter te lopen. Dat nummer werd dan ook van het programma gehaald.

Belgen

De Belgische atleten die op de voorbije Olympische Spelen in Tokio een medaille behaalden, worden bij het begin van de meeting in de bloemetjes gezet. Dat geldt ook voor de Belgische atleten met een olympisch diploma.

De volledige olympische delegatie, die de meeting zal bijwonen in de tribunes, zal op het einde van de avond een ereronde maken op de piste. Op de Spelen in Tokio behaalde België zeven medailles: drie gouden, één zilveren en drie bronzen plakken.

Zevenkampster Nafi Thiam, turnster Nina Derwael en de Red Lions zorgden voor de gouden medailles. Wout van Aert pakte zilver in de wegrit en judoka Matthias Casse, marathonloper Bashir Abdi en de jumpingploeg veroverden een bronzen medaille. Zij worden eerder op de dag ook gehuldigd op het balkon van het stadhuis op de Grote Markt.

Woensdag vond het discuswerpen al plaats in het Ter Kamerenbos. Bij de mannen ging de zege naar de Zweedse olympische kampioen Daniel Stahl, bij de vrouwen haalde de Cubaanse regerende wereldkampioene Yaime Perez het voor de Amerikaanse olympische kampioene Valarie Allman.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni