| Felice Mazzu, de succescoach van Union.

Union boven op Pro League Awards: Undav beste speler en Mazzu beste coach

© BRUZZ - Belga
24/05/2022

Zowel Union-aanvaller Deniz Undav als trainer Felice Mazzu vielen gisteren in de prijzen tijdens de Pro League Awards. Undav kreeg de titel van profvoetballer van het Jaar, Mazzu mag zich op zijn beurt Coach van het Jaar noemen.

De 25-jarige spits met de dubbele Duits-Turkse nationaliteit, die afgelopen seizoen vicekampioen werd met Union en met 26 doelpunten topschutter werd in de Jupiler Pro League, kreeg 217 punten achter zijn naam en haalde het daarmee met een stevige voorsprong van Gentenaar en Ebbenhouten Schoen Tarik Tissoudali (122 punten) en zijn Deense ploegmakker Casper Nielsen.

"Na het seizoen dat we gehad hebben, was ik niet echt verrast met deze prijs. Ik heb 26 keer gescoord, 12 assists en we zijn tweede geworden in de competitie. Het zou dus raar zijn als ik hier niet had gestaan", vertelde de spits na afloop. Amper twee jaar geleden zat Undav nog in de Duitse derde klasse bij Meppen, komend seizoen wacht Brighton in de Premier League. "Voordien had ik nooit gedacht dat ik ergens een prijs zou winnen, dus ook niet in België", moest Undav toegeven.

'Resultaat van hard werken'

"Enkele jaren geleden werkte ik nog in een fabriek en geloofde niemand in mijn capaciteiten als voetballer. En nu kan ik deze trofee tonen. Het is het resultaat van hard werken en daar ben ik trots op. Ik ben altijd in mezelf blijven geloven. Dat moet ook, als je iets wil bereiken. Het gaat snel, het zijn grote stappen. Ik ben er vooral blij mee. Ik begin al te glimlachen als ik nog maar denk aan die transfer en het seizoen dat me te wachten staat in Engeland. Nu krijg ik de kans om mezelf te bewijzen op het grootste podium ter wereld."

20210425_UNION_UNDAV_DEINZE

| Denis Undav: profvoetballer van het jaar

Ook de 56-jarige Mazzu werd tijdens de awards bekroond. Hij is de architect van het sprookje dat Union Sint-Gillis de voorbije twee jaar mocht schrijven. Vorig seizoen loodste hij de Brusselse traditieclub na een afwezigheid van 48 jaar weer naar de elite van het Belgische voetbal. In hun eerste seizoen in de hoogste afdeling stonden ze tot diep in de play-offs aan de leiding, waarna ze finaal nog de leidersplaats en landstitel aan Club Brugge moesten laten.

In de verkiezing kreeg hij liefst 286 stemmen achter zijn naam, meer dan tien keer zoveel als eerste achtervolger Edward Still (25), coach van Sporting Charleroi. AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck en Wouter Vrancken, die zaterdag afscheid nam van KV Mechelen en genoemd wordt als opvolger van Bernd Storck bij Racing Genk, delen de derde plaats met 24 punten.

Vrees voor leegloop

Op de erelijst is hij de opvolger van de Duitser Alexander Blessin, die de award vorig jaar als trainer van KV Oostende in de wacht sleepte. Tijdens de wintermercato verkaste Blessin naar het Italiaanse Genoa, waarmee hij de degradatie naar de Serie B niet meer kon afwenden.

Voor Mazzu is het de eerste keer dat hij de onderscheiding in ontvangst mag nemen, maar dat wil niet zeggen dat zijn palmares nog blanco is. Op het gala van de Gouden Schoen werd hij reeds twee keer verkozen tot Trainer van het Jaar en evenveel keer mocht hij de Trofee Raymond Goethals in ontvangst nemen.

Mazzu heeft momenteel een contract voor onbepaalde duur bij Union, dat logischerwijs na alle successen graag met hem verder wil. De coach vraagt van het bestuur sportieve garanties voor een competitieve spelersgroep voor komend seizoen. In het tussenseizoen wordt er gevreesd voor een leegloop in het Dudenpark, nu heel wat spelers zich in de kijker gevoetbald hebben.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni