© Union Saint-Gilloise | Union ging tegen Beerschot op zoek naar de leidersplaats.

Union buit dominantie tegen Beerschot niet uit

TDN
06/10/2019

Union Saint-Gilloise vergat zichzelf zondagnamiddag de leidersplaats cadeau te doen. De Brusselaars bleven tegen Beerschot steken op een gelijkspel (1-1), maar hadden in de tweede helft voldoende kansen om de 'Ratten' te verdelgen. Union deelt nu de tweede plaats met Virton, op een punt van leider OH Leuven.

De ploeg van Union-coach Thomas Cristiansen lijkt stilaan vorm te krijgen. Week na week starten nagenoeg dezelfde spelers. Tegen Beerschot mocht Young de plaats van Fixelles innemen, maar voor het overige bleef de Brusselse ploeg ongewijzigd. Ook de fans waren ondanks het slechte weer trouw op post in het Dudenpark.

De kijklustigen werden in het Mariënstadion beloond met een flitsend openingskwartier. Vooral Beerschot mocht aanspraak maken op een vroeg doelpunt. Saint-Louis besloot meteen na de aftrap in het zijnet. Bij een volgende aanval begon Tissoudali bij een niet te missen kans al bijna te juichen, maar vanop 50 centimeter trapte de aanvaller van de Ratten nog tegen de paal.

Union kwam goed weg, maar zette gaandeweg zijn voet naast die van Beerschot. De beste kans was eigenlijk voor Young, die bij een vrije trap helemaal alleen gelaten werd maar vervolgens zijn voeten niet vond. Dan deed Teuma het bij een hoekschop beter. De onverzetbare middenvelder dook voor zijn verdediger op, maar plaatste met rechts net naast.

Adem happen

Op het kwartier was l’USG daar opnieuw. De aalvlugge Tabekou liep op weg naar doelman Vanhamel zichzelf even voorbij, waardoor het leer in de kluts bij Ferber terechtkwam. Die trapte onbesuisd over. Beide ploegen hadden zich door de blitzstart duidelijk vergaloppeerd en moesten na een vermoeiend openingskwartier naar adem happen.

De rest van de eerste helft had nog weinig om handen. Op de tegenaanval schilderde Teuma een penseelstreepje op de borst van Young, die Ferber diepstuurde. De spits wachtte te lang om te besluiten en liet zich aftroeven door de glijdende Prychynenko. Voor zijn theatrale val kreeg Ferber geen strafschop meer: 0-0 aan de rust.

De tweede helft begon net zoals de eerste: met een furieuze start van de bezoekers. Khandouss stond niet echt op te letten en liet zich na een onoordeelkundige terugspeelbal ook nog eens te makkelijk vloeren. De aanvallers van Beerschot doken met drie op voor Saussez. Het Brussels sluitstuk pakte het eerste schot, maar was in de rebound wel gevloerd door Saint-Louis: 0-1.

Vanhamel in een Brussels schietkraam

Nadat Saussez een schot van Vancamp over zijn doel had geduwd, schoot Union wel wakker. L'USG was met Fixelles aan de tweede helft begonnen en die stak het vuur aan de lont. Hij lokte een hoekschop uit, waarna aanvoerder Perdichizzi pech kende. Zijn staalharde kopbal deed de dwarsligger trillen. Cristiansen bracht met Haugen een frisse aanvaller voor Ferber om de dominantie om te zetten in doelpunten.

Wanneer ook Gérard na blessureleed zijn rentrée vierde en in de plaats kwam van Vega, werd Beerschot helemaal op de eigen helft gedrukt. Haugen mocht na dom balverlies van Sanusi alleen op Vanhamel afgaan, maar trapte te centraal. Gérard pikte op en bood de Noorse spits een herkansing aan, maar ook de halfvolley ging de mist in.

Union hield intussen een schietoefening voor de kooi van de Antwerpse goalie. Casper Nielsen toonde Haugen hoe het wel moest. Opnieuw schakelden de Brusselaars snel om na balrecuperatie op het middenveld. Nielsen werd diep gestuurd door Fixelles, liep rond het leer naar zijn betere rechter en krulde rond Vanhamel heen. De Deen is behalve publiekslieveling nu ook topschutter in 1B.

Geen loon naar werken

Nadien vergat l'USG de kroon op het werk te zetten. Khandouss tekende bijna voor het doelpunt van het jaar, maar zijn hakje uit scherpe hoek werd van de lijn gekeerd. Haugen wrong enkele doelrijpe kansen vakkundig de nek om. Verder hield vooral Vanhamel de 1-1 staande. De doelman liet zich bij een hoekschop niet verrassen door Perdichizzi en klemde het schot van Gérard, die op wandel ging en net te weinig krul in zijn schot stak.

Het bleef 1-1 en daar mocht vooral Union om morren. Al was er in de blessuretijd wel nog een broodnodig tussenkomst van Khandouss, die Vancamp van de winnende treffer hield. Met een punt nestelen de Brusselaars zich in het spoor van OH Leuven en Virton, maar laten ze wel de leidersplaats liggen.