Union haalt eerste slag thuis in juridische soap rond Selemani

© Photonews
| Selemani vierde in betere tijden een doelpunt tegen KV Kortrijk (archiefbeeld).

In de juridische soap rond Faïz Selemani, die bij Union zijn contract eenzijdig stopzette om niet veel later bij eersteklasser Kortrijk te tekenen, boekte de Brusselse voetbalclub een kleine overwinning. De kortgedingrechter besliste dat Selemani dit seizoen geschorst blijft, omdat er geen zware fout namens Union weerhouden kan worden.

Dat vernam BRUZZ vrijdag van Union-bestuurder Jean-Marie Philips.

Selemani had eind augustus de Belgische voetbalbond gedagvaard, omdat die weigerde hem speelgerechtigd te verklaren voor KV Kortrijk. De Comorese aanvaller eiste een dwangsom van 25.000 euro per dag zolang hij niet mocht voetballen. Zijn advocaat diende zelfs een verzoek in om de competitie te laten stilleggen.

Geen zware fout

De voetballer verbrak in augustus eenzijdig zijn contract bij Union, nadat hij naar de B-kern was gestuurd en security hem de toegang had ontzegd bij een training van de eerste ploeg. Volgens de entourage van Selemani beging l'USG daardoor een zware fout, wat de contractbreuk zou rechtvaardigen. Enkele dagen later viste KV Kortrijk Selemani op, zonder een transfersom te betalen.

Maar de voorzitter van de Brusselse rechtbank gaf Selemani ongelijk en ziet geen reden om die zware fout te erkennen. En dus hoeft de voetbalbond Selemani niet speelgerechtigd te verklaren voor Kortrijk, besliste de kortgedingrechter. De Comorees blijft voorlopig dus geschorst voor de rest van het seizoen.

Nog twee procedures

Selemani probeert via een juridische tweetrapsraket zijn gelijk te bewijzen. De kortgedingrechter volgde de Comorese international niet. Op 8 oktober wordt de zaak ingeleid bij de arbeidsrechtbank in Brussel. Selemani probeert ook daar de dringende redenen voor de contractbreuk juridisch kracht bij te zetten. Deze procedure is wel gericht tegen Union.

Alleen de Arbitragecommissie voor de Betaalde Sportbeoefenaar, een intern vehikel van de voetbalbond, kan zijn schorsing opheffen. In principe is het aan KV Kortrijk om dat orgaan aan te schrijven. Maar omdat ook een verzoeningspoging van de Pro League geen soelaas bracht, stelde Union zelf die Arbitragecommissie in werking.

Bij gebrek aan respons van Kortrijk op het arbitrageverzoek, is er nog geen zitting vastgelegd waarop de partijen hun standpunten kunnen verdedigen.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?