Union vangt geen transfersom voor Selemani: 'Failliet van Belgisch voetbal'

© BRUZZ
| De altijd goedlachse Selemani, hier nog voor de microfoon van BRUZZ, zet kwaad bloed bij Union.

Union Saint-Gilloise luidt de alarmbel. De manier waarop KV Kortrijk naar de diensten van Faïz Selemani hengelde en de sterkhouder van Union uiteindelijk gratis wegkaapte, brengt het transfersysteem aan het wankelen. Dat zegt de Brusselse traditieclub in een ferme open brief. "Als KV Kortrijk hiermee wegkomt, is dat een ongezien risico voor het Belgisch voetbal."

Selemani was vorig seizoen een van de smaakmakers bij Union. De rechterflankspeler gaf meermaals aan te willen vertrekken, maar bij gebrek aan aanbiedingen begon hij aan het seizoen bij l'USG. KV Kortrijk kwam nog op de proppen met een onrealistisch bod, waardoor onderhandelingen op clubniveau nooit echt van de grond komen.

Selemani saboteerde training

Maar plots slaat de sfeer om, stellen de Brusselaars. KVK benaderde de Comorees, die in het Dudenpark nog vastlag tot 2021, achter hun rug via voorzitter Allijns en trainer Vanderhaeghe. Die praktijk is nochtans verboden door de FIFA. Plots bleek Selemani geblesseerd en kon hij niet meer meetrainen. Een strategie die wellicht ingefluisterd werd om alsnog een transfer af te dwingen.

"Na een week gekwetst te zijn, duikt Selemani opnieuw op en eist mee te trainen met de groep in plaats van de gebruikelijke procedure te volgen voor spelers die terugkeren uit blessure. De speler kwam met een duidelijke missie om de training te saboteren", doet Union haar relaas van de feiten. Union laat Selemani weten dat hij even met de B-kern moet trainen en daags nadien in Brussel wordt verwacht voor een hartig gesprek met CEO Philippe Bormans.

Selemani stuurde echter zijn kat naar die meeting en verscheen opnieuw op het oefencentrum in Lier. "Met dezelfde missie als de dag ervoor", zegt Union. "Beveiligingsagenten en later zelfs politie-interventies waren nodig om de sereniteit te laten weerkeren, zodat de groep zich kon focussen op de wedstrijd van zondag tegen Lokeren (3-1 winst, red.)."

Niet veel later ontvangen de Brusselaars een aangetekend schrijven van de advocaat van Selemani om zijn contract bij Union onmiddellijk te verbreken. De aanvaller zag in zijn verwijzing naar de B-kern en het verbod om mee te trainen met de A-ploeg een ernstige fout in hoofde van Union. Hoewel l'USG die demarche aanvecht, is Selemani door dat aangetekend schrijven wel een transfervrije speler.

Begin deze week kondigde KV Kortrijk dan de inkomende transfer van Selemani aan, zonder akkoord met Union. "De zogenaamde ernstige fout werd door de speler en zijn entourage zelf gecreëerd om een transfer te realiseren. Union is verbijsterd over deze gang van zaken. Te meer omdat Kortrijk, onder leiding van éen van de belangrijke figuren in het Belgisch voetbal, mee dit scenario uitschrijft en zonder enige schaamte uitvoert."

KV Kortrijk ontkent

L'USG trekt dan ook aan de alarmbel. "De bom die KV Kortrijk onder het transfersysteem legt, is een ongezien risico voor het Belgische voetbal. Hun grootste inkomstenbron en gedane investeringen blijken plots van geen waarde meer, nu elke (buitenlandse) club een speler kan aanzetten om op basis van een fictieve reden zijn contract eenzijdig te verbreken. De eventuele verbrekingsvergoeding, zullen zij achteraf met plezier betalen voor de speler. Deze ligt immers veel lager dan de transfervergoeding."

Kortrijk pleit onschuldig. “Wij hebben niets te maken met de discussie tussen Union en Selemani, waarbij de speler zijn contract verbrak wegens een ernstige fout”, zegt voorzitter Joseph Allijns in de krant Het Nieuwsblad. “Ik heb die speler nooit benaderd en we ontkennen formeel dat we deze constructie uitdachten. Selemani was een vrije speler, in wie meerdere clubs geïnteresseerd waren."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?