Union-fans en tegenstanders stadion trekken naar gemeenteraad: ‘Standpunt duidelijk maken’

JB
© BRUZZ
05/12/2023
Updated: 05/12/2023 18.53u

Terwijl het stadiondossier van Union blijft aanslepen, trekken voor- en tegenstanders van een nieuwe voetbaltempel voor de competitieleider dinsdagavond naar de gemeenteraad van Vorst. “We willen op een respectvolle manier de dialoog aangaan en ons standpunt duidelijk maken,” klinkt het bij de fans.

Het stadiondossier van Union op de Bemptsite vinkt alle hokjes aan van een klassieke Belgische voetbalstadionsoap. Een club die alle zeilen bijzet om het dossier te doen vooruitgaan, een lokaal bestuur dat de impact van een nieuw stadion wil nagaan maar daarbij in de ogen van anderen stokken in de wielen steekt, en ook de nodige voor- en tegenstanders: supporters aan de ene en buurtbewoners aan de andere kant.

Een collectief van bewoners die tegen de plannen gekant zijn, zal dinsdagavond op de gemeenteraad in Vorst tijdens een interpellatie vragen stellen over “de bouw van een megastadion op de Bemptsite,” zo staat te lezen op de agenda van de gemeenteraad.

De woordkeuze – “megastadion” – is op zich al veelzeggend, en lijkt (al dan niet rechtstreeks) te verwijzen naar valse berichten die eerder dit jaar de ronde deden over plannen voor een hotel en concerten in de toekomstige thuishaven van Union, informatie die ceo van Union Philippe Bormans wegzette als leugens.

“Het is logisch dat mensen met vragen zitten,” zegt schepen van Sport Alain Mugabo (Ecolo) aan BRUZZ over de gemeenteraad van dinsdagavond. “Het zijn vragen die wij ook hebben.”

"Wij wachten op de volledige impact van de plannen. Als die voor de verkiezingen duidelijk is: des te beter. De bal ligt in het kamp van Union"

Alain Mugabo, schepen van Sport

Jeugdclubs en gemeentediensten

Die vragen gaan vooral over drie thema’s: mobiliteit, milieu en omgeving, en alles wat te maken heeft met de toekomst van de gemeentelijke diensten en sportclubs die vandaag actief zijn op de Bemptsite. Wat betreft de eerste twee onderwerpen werkt Union momenteel samen met de nodige partners aan een mobiliteitsstudie en een milieuanalyse. De resultaten worden begin 2024 verwacht.

Daarnaast blijft de gemeente Vorst hameren op duidelijkheid voor de jeugdclubs en gemeentediensten die gebruikmaken van de site. “Het gaat over 2.500 jongeren. Wij willen een oplossing voor hen,” stelt Mugabo.

Maar die oplossing reikt Union aan, klinkt het bij de club. “Er wordt niet geraakt aan de vier kunstgrasvelden van de gemeente,” reageert woordvoerder Maarten Verdoodt aan BRUZZ. “Bij de architectuurwedstrijd die is gelanceerd, is meegegeven dat een vlotte toegankelijkheid voor de lokale clubs op Union-matchdagen een van de absolute kerntaken is.”

Ook met de toekomst van de gemeentediensten van de Bemptsite is Union bezig, zegt Verdoodt. “Er lopen nu gesprekken met de gemeente en andere gewestelijke partners om te zien waar en hoe die diensten worden geherlokaliseerd. De binnenruimtes van de technische diensten zouden eventueel zelfs binnen het stadion voorzien kunnen worden, onder de tribunes. Dus ook op dat vlak zijn we constructief en willen oplossingen bieden.”

Lees verder onder de foto

Union stadion

| Projectiefoto's van het beoogde stadion van Union op de Bemptsite langs de Brits Tweedelegerlaan.

Verkiezingen

Mugabo belooft op zijn beurt dat de gemeente Vorst een standpunt zal innemen over de stadionplannen op de Bempsite zodra de impact van alle gevraagde elementen bekend is. Dat het bestuur van burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) het gevoelige dossier over de verkiezingen van oktober 2024 zou willen tillen, ontkent hij.

“Als de volledige impact voor de verkiezingen duidelijk is: des te beter. De bal ligt in het kamp van Union,” zegt de groene schepen. “De gemeente wil absoluut dat de club op ons grondgebied blijft. We werken al jarenlang samen, de club hoort bij onze gemeente.”

Dat is ook de voorkeur van de Union-fans die vanavond de gemeenteraad zullen bijwonen, zegt supporter Yoan Yangassa. “Toen we hoorden dat er straks vragen gesteld zullen worden door tegenstanders van de plannen, hebben we met enkele supportersgroepen beslist om ook aanwezig te zijn. Er zal zeker een veertigtal fans opdagen,” denkt hij.

“We willen ons standpunt duidelijk maken en op een rustige en respectvolle manier de dialoog aangaan met mensen die kritisch zijn over de plannen,” vervolgt Yangassa.

“Toegegeven: voor veel fans was een vertrek uit het Dudenpark eerst even slikken. Maar nu beseft zowat iedereen dat een nieuw stadion de logica zelve is gezien de ontwikkeling van de club en om in de toekomst verder te kunnen groeien. We willen vanavond dus het signaal geven dat ook de supporters mee aan boord zijn.”

3,2 miljoen waard

Dat een stadion op de Bemptsite volgens Union het optimale scenario blijft, is geen geheim. Ceo Philippe Bormans liet eerder dit jaar verstaan dat als het niet lukt op de Bemptsite, hij “niet inziet waar wel.”

De site, die in handen is van de gemeente, zou 3,2 miljoen euro waard zijn. Het bod van 3,5 miljoen dat Union begin dit jaar deed, veegde Vorst in februari van tafel omdat het gemeentebestuur nog met te veel onbeantwoorde vragen zat. Het is nu vooral wachten op de resultaten van de studies en onderzoeken die begin 2024 verwacht worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni