| Zo zou het nieuwe Union-stadion er kunnen uitzien.

Burgemeester Vorst wijst aanbod nieuw stadion Union af, Smet werpt zich op als bemiddelaar

Jasmijn Post
© BRUZZ
07/02/2023
Updated: 08/02/2023 10.13u

De burgemeester van Vorst wijst het stadionvoorstel van voetbalclub Union Saint-Gilloise op de Bempt-site af. De club roept daarop de hulp van het Gewest in. Staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) ziet mogelijkheden voor Brussel die het voetbal overstijgen.

De agenda van de gemeenteraad van Vorst is gepubliceerd. Eén van de agenda-punten is het aanbod van voetbalclub Union Saint-Gilloise (USG). De club, die al een tijd op zoek is naar een grotere locatie dan het Joseph Marienstadion, wil van de gemeente voor 3,5 miljoen een stuk grond kopen om er een nieuw stadion te bouwen met 15.000 tot 16.000 zitplaatsen voor een bedrag van 80 tot 100 miljoen euro.

Het aanbod van de club kan niet worden aanvaard, reageert burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) nu in La Dernière Heure en ze bevestigt het nieuws aan BRUZZ.

Allereerst is het bod onvoldoende: de gemeente moet een aantal diensten van het terrein verplaatsen, zoals het sportcentrum. Alleen al de verhuizing van deze diensten zou even veel kosten als het bod van de club, maar USG betwist dat.

De club baseert zich op een studie die perspective.brussels in 2021 heeft uitgevoerd. Daarin werden drie locaties voor het station gesteld: Bempt, Marien en Bertelson. De Bempt-site kwam als meest geschikte locatie uit de bus. Maar volgens de burgemeester is voor een stadion van deze omvang ook een grondige impactstudie nodig. Die bleef voorlopig uit.

'Jammer van vier jaar constructief overleg'

De CEO van Union betreurt dat vier jaar constructief overleg niet tot een oplossing heeft geleid. "De Bempt-site bevindt zich in de correcte sport- en recreatiezone voor de bouw van een voetbalstadion. Ook is de financiering van dit stadion volledig rond én de mobiliteit rond dit project kent zijn gelijke niet met eender welk stadion in België," zegt Philippe Bormans.

De club betreurt dat het projectaanbod voor het bouwen van een nieuw stadion een negatief advies krijgt van het schepencollege van Vorst. Union schakelt nu de hulp van het Gewest in voor een second opinion. "In hun motivering spreekt het gemeentebestuur van Vorst zich uit over de stedenbouwkundige criteria van het stadionproject. Dat is de bevoegdheid van het Brusselse Gewest."

Staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) bevoegd voor Stedenbouw, reageerde dinsdagavond via Twitter dat hij - samen met minister-president Rudi Vervoort (PS) - zal onderhandelen tussen de gemeente en de club om tot een oplossing te komen.

"Uit de studie van perspective.brussels blijkt dat de Bemptsite het beste is en er eigenlijk geen alternatief is in het gewest," verduidelijkt Smet. "In de komende weken zal er nu aan gewerkt worden en wordt er rond de tafel gezeten. Het wordt niet op de lange baan geschoven. De gemeente is een belangrijke speler, maar op een moment moet je over alle zaken een akkoord vinden", aldus Smet.

Woensdagochtend in het radioprogramma Bruxelles Matin van de RTBF stelde Smet het nog scherper. "Ik zie voortdurend gepingpong tussen de club en de gemeente Vorst. Dat moet stoppen. Het gebeurt niet elke dag dat een investeerder bereid is 70 miljoen euro te steken in de bouw van een stadion dat de gemeenschap niet veel zal kosten. Het is een mooie kans voor alle Brusselaars, niet alleen voor de spelers van Union Saint-Gilloise. De club krijgt een infrastructuur die niet permanent wordt gebruikt en die kan worden opengesteld voor anderen. Dit alles moet deel uitmaken van een onderhandeling die vandaag moet beginnen. Anders begrijpen we er in Brussel, in België en zelfs internationaal niets meer van."

Dinsdagavond 14 februari stemt de gemeenteraad over de beslissing van de burgemeester en het schepencollege. De kans is groot dat de oppositie de meerderheid bij zal staan: fractieleiders uit de oppositie lieten eerder al weten dat ze het bedrag van 3,5 miljoen euro te weinig vonden.

De site van het sportcomplex Bempt in Vorst waar voetbalclub Union Sain-Gilloise haar nieuwe voetbalstadion wil bouwen

| De site van het sportcomplex Bempt in Vorst waar voetbalclub Union Sain-Gilloise haar nieuwe voetbalstadion wil bouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Sport, gemeenteraad Vorst, Union Saint-Gilloise, Philippe Bormans, Mariam El Hamidine , Pascal Smet, Bemptsite

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni