Het Joseph Marienstadion van Union Saint-Gilloise op grondgebied van de gemeente Vorst, op een foto uit mei 2022
© PhotoNews | Het Joseph Marienstadion van Union Saint-Gilloise op grondgebied van de gemeente Vorst.

Union vindt vijf architecten voor stadion, maar nog geen grond om op te bouwen

© BRUZZ
05/12/2023

De onderhandelingen over het stadion van Union Saint-Gilloise, dat de voetbalclub graag op het grondgebied van de gemeente Vorst wil laten bouwen, verlopen "moeizaam" volgens staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels). Toch selecteerde de club al vijf kandidaat-architecten voor haar stadionproject.

"De gesprekken aan het begin van de zomer van 2023 hebben niet geleid tot een akkoord tussen de gemeente en Royale Union Saint-Gilloise, maar de dialoog wordt voortgezet,” verklaarde Persoons na een vraag van parlementsleden Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) en Marie Nagy (DéFI) in de commissie voor Territoriale Ontwikkeling van het Brusselse parlement.

"De drie partijen hebben besloten om de dialoog discreet voort te zetten", ging Persoons verder. Zij verwacht begin 2024 de resultaten van het mobiliteitsonderzoek, waartoe de club zich heeft verbonden en dat in rechtstreeks overleg met de gemeente Vorst en het gewest wordt uitgevoerd.

Vijf kandidaat-architecten

Tegelijk met de zoektocht naar een geschikt terrein voor een nieuw stadion, lanceerde Union samen met de Brusselse bouwmeester een architectuurwedstrijd. Die is nu afgesloten. 29 architectenbureaus, zowel grote als kleine bureaus uit binnen- en buitenland, hebben hun kandidatuur ingediend. Daarvan zijn vijf kandidaten geselecteerd. Begin 2024 wordt duidelijk wie het project uiteindelijk binnenhaalt.

Met welk terrein dat winnende bureau aan de slag zal gaan, is nog niet definitef beslist. “De Bempt-site blijft onze voorkeur wegdragen, we hebben geen andere locatie op het oog,” zei Persoons daarover. Die terreinen zijn evenwel eigendom van de gemeente Vorst, waarmee het gewest nu in overleg is over een eventuele aankoop van de gronden door Union.

De site van het sportcomplex Bempt in Vorst waar voetbalclub Union Sain-Gilloise haar nieuwe voetbalstadion wil bouwen
© Belgaimage | De site van het sportcomplex Bempt in Vorst waar voetbalclub Union Sain-Gilloise haar nieuwe voetbalstadion wil bouwen.

"Een risicovolle gok,” noemen Gaëtan Van Goidsenhoven en Marie Nagy het. “Er zijn stappen ondernomen zonder dat er al een locatie is vastgesteld voor de bouw van het stadion.”

Vorst of Sint-Pieters-Leeuw?

Het geduld van Van Goidsenhoven geraakt stilaan op. “We kunnen niet eeuwig blijven treuzelen. Ofwel beslist de gemeente dit project definitief te blokkeren en is het beter om dit te weten om een reeks studies te besparen, ofwel bereiken we een akkoord.”

Voor het MR-parlementslid dringt de tijd. “Hoe langer we hiermee wachten, des te groter de kans op falen. Er moet op zijn minst een heel duidelijk signaal worden gegeven in de komende maanden. De regering kan haar beslissing niet eindeloos uitstellen,” alsdus Van Goidsenhoven, die vreest dat Union anders zal uitwijken naar Sint-Pieters-Leeuw. In die Vlaamse gemeente zien ze de komst van de Brusselse club volgens hem wel zitten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie