Union sluit 2019 af met gelijkspel in Roeselare

© USG
| Net als vorige week tegen Lokeren komt Union in Roeselare niet verder dan 1-1.

Voor de tweede keer op rij speelt Union Saint-Gilloise gelijk in de competitie. De Brusselaars sluiten 2019 af met een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Roeselare. Een billijke, maar frustrerende uitslag. Union vergeet zo puntenverlies van Beerschot af te straffen en aan de leiding te komen.

Na de onverdiende bekeruitschakeling van woensdag moest Union snel de knop omdraaien. Blauw-geel stond er namelijk ook uitstekend voor in de Proximus League, die voor liefdadigheidsredenen omgedoopt tot de 'Younited Pro League'. Na de nederlaag van Beerschot in Lommel zou de winnaar van Roeselare-Union aan de leiding komen.

Pingpong

Coach Christiansen greep voor de verplaatsing naar West-Vlaanderen achteraan noodgedwongen in. Van der Heyden kwam voor het eerst aan de aftrap in de competitie om de geschorste aanvoerder Perdichizzi, die de kapiteinsband aan Fixelles gaf. Vleugelverdedigers Kis en Vega kregen rust, hun frisse vervangers luisterden naar de namen Hamzaoui en debutant in de basis El Banouhi.

20191221_SIEBE_VAN_DER_HEYDEN_UNION
© USG
| Siebe Van der Heyden stond voor het eerst in de basis in de competitie.

Een rommelige bedoening, zo valt de eerste helft op Schiervelde het best te omschrijven. Roeselare had het erg lastig met de hoge druk van Union, maar de Brusselaars grossierden zoals wel vaker de laatste weken in balverlies. Daardoor kon niemand echt zijn stempel drukken. Als bij een tafeltennismatch ging de bal over en weer over de middellijn.

Siebe Van der Handen

Veel kansen leverde dat niet op. Roeselare kon doelman Saussez met een gekruld schot van Nouri amper bedreigen. Aan de overzijde kopte Tabekou uit heel scherpe hoek verdienstelijk in het zijnet. Union durft wel eens te mopperen over de Belgische arbitrage, maar laat dat nu best achterwege. Tot twee keer toe had Roeselare namelijk een strafschop kunnen krijgen.

Over de eerste valt tussen pot en pint urenlang te discussiëren. Anzouana dribbelde zich vrij, schoot en raakte de arm van Siebe Van der Heyden. Enkele minuten later gooide de verdediger zich met gevaar voor lijf en leden voor de bal. Het leer ging onder Van der Heyden door, maar met de arm blokte hij alsnog. Altijd penalty. Scheidsrechter Ruperti gaf geen krimp.

Met de rust in zicht trok Union het laken wat meer naar zich toe. Ferber kapte zijn tegenstrever heerlijk uit, maar zijn hoofdtaak - scoren - krijgt hij niet voor elkaar. De spits trapte onbegrijpelijk over. Met het hoofd is Ferber een pak beter. Op een voorzet van Teuma gooide de aanvaller zijn keikop in de strijd. Het leer viel voor de voeten van Kandouss die de bal onhoudbaar in het dak van de goal joeg: 0-1 na 45 minuten.

20191221_ISMAËL_KANDOUSS_UNION
© USG
| Ismaël Kandouss bracht Union op slag van rust op voorsprong.

De tweede helft begon furieus, met vrijwel meteen een zwieper van Teuma na Barcelonesk combinatievoetbal. Doelman Biebauw sloeg met een hand uit de winkelhaak. Het Brussels plezier was van korte duur. Plots ging de zee open en mocht Andzouana alleen op de kansloze Saussez af: 1-1. De gelijkmaker stond al na vijf minuten op het scorebord.

West-Vlaamse storm

Roeselare was goed uit de kleedkamer gekomen en zonder debutanten El Banouhi en Van der Heyden klom de thuisploeg pijlsnel op voorsprong. Saussez redde met zijn gezicht, maar de rebound viel in de voeten van Tulio. Die staarde in een leeg doel, maar een alerte El Banouhi gleed de bal in extremis in hoekschop. Op het uur vloerde Andzouana de Brusselse goalie, Van der Heyden keerde op de lijn.

USG kwam de West-Vlaamse storm zonder kleerscheuren door en zette in het slotkwartier zelf alle zeilen bij. Een snelle combinatie bezorgde Nielsen een vrije schietkans vanop 12 meter, maar de Deen is zijn beste vorm kwijt en besloot met een afzwaaier ver naast. De onhandige Haugen ging slecht om met de enorme vrijheid die hij plots kreeg, want week te ver uit en liep met de bal over de achterlijn.

Gezocht: goalgetter

De Scandinaviërs kregen een gedroomde herkansing. In één tijd hoopte Nielsen het leer verrassend binnen te schuiven. Biebauw redde met de voet. In de rebound trapte de ingevallen Haugen opnieuw tegen de doelman van Roeselare. De Noorse spits komt nog het dichtst bij een doelpunt wanneer hij niet bedoelde te scoren. In paniek trapte een verdediger tegen Haugen aan. De bal week af richting Biebauw, die met de vingertoppen over duwde.

Het bleef 1-1, waardoor Union en Roeselare elk op twee punten komen te staan van leider Beerschot. De Brusselaars blijven dus in de running voor de tweede periodetitel en de promotie. Om die te kunnen afdwingen, is dringend scorend vermogen nodig. Afgelopen week strikte Union een IJslandse international. Daar mag de komende weken zeker nog een vlotscorende spits bij komen.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?