Weerbaar Union vergeet zichzelf halve bekerfinale te schenken

© USG

Union Saint-Gilloise is er woensdagavond niet in geslaagd zich voor het tweede jaar op rij in de halve finales van de beker van België te hijsen. Als laatste tweedeklasser in de kwartfinales gingen de Brusselaars onderuit tegen KV Kortrijk. Na een geanimeerd bekerduel in het sfeervolle Dudenpark verloor l'USG met 0-1.

Union en de zogenoemde Croky Cup, dat is sinds vorig jaar een prima huwelijk. Toen schaarde de Brusselse volksclub zich bij de laatste vier om uiteindelijk op een zucht van een historische finale te stranden.

In de vorige ronde legden de Unionisten reeksgenoot Westerlo over de knie. De matchwinnaar van toen, doelman Kristiansen, stond ook tegen Kortrijk onder de lat. Smaakmaker Nielsen keerde net op tijd terug uit schorsing. Na enkele mindere prestaties moest aanvaller Haugen zijn plek afstaan aan Ferber.

20191218_UNION_KVKORTRIJK_BEKER
© BRUZZ
| Er was veel volk afgezakt naar het Dudenpark. Vijf minuten na de aftrap stonden er nog lange files aan de ingang.

Met KV Kortrijk lootte Union de gedroomde tegenstander. Met 2 op 24 draait het voor de West-Vlamingen vierkant in eerste klasse. De Unionisten hadden bovendien nog een eitje te pellen met de Kerels. Er was de omstreden transfer van Faïz Selemani (die wegens blessure niet speelde), maar Kortrijk hield de Brusselaars vorig seizoen ook van de play-off 2-finale.

Evenwichtige eerste helft

Het inspireerde de thuisploeg tot een sterk openingskwartier. Tabekou had iets moois in gedachten, maar zijn volley ging naast. Nielsen produceerde uit een vrije trap het eerste schot op doel. Doelman Jakubech hield het leer uit het hoekje. Even later was de goalie wel geklopt. Tabekou zette zijn opponent in de wind en toverde een prima voorzet uit zijn sloffen. Fixelles kopte tegen de paal.

Nadien trok Kortrijk het laken naar zich toe. Mboyo schoot eerst onbegrijpelijk over. Nadien onderscheidde gelegenheidsdoelman Kristiansen zich. Even leek de 'Noorse muur van Vorst' zich te verslikken in een corner, maar voor het overige maakte de hij zijn bekerreputatie waar. De Sart, Stojanovic, Ocansey en Golubovic beten hun tanden stuk op de goalie van Union: 0-0 na 45 minuten.

20191218_TABEKOU_UNION_KVKORTRIJK_BEKER
© USG
| Tabekou had de sleutel in handen.

In de tweede helft stond er slechts één ploeg op het veld. Voor rust ontbrak het Union aan een goede laatste bal, na de pauze ontbrak het de populaire 1B-ploeg vooral aan efficiëntie. Vooral Tabekou mag zichzelf voor het hoofd slaan. Goalie Jakubech stond goed gepositioneerd om een eerste doelrijpe poging van de bedrijvige winger uit de winkelhaak te plukken.

Tabekou laat het liggen

Op het uur liet diezelfde Tabekou twee keer de openingstreffer liggen. Vanop zijn rechterflank spurtte de aanvaller op doel. Een mislukte controle verpestte de opgelegde kans, seconden later ging zijn kopbal over de kooi van Jakubech. De bezoekers zetten daar maar weinig tegenover. Met een hakje speelde Ocansey op de verrassing, de onverslaanbare Kristiansen lag opnieuw dwars.

Zoals het een echte cupmatch betaamt, zat het venijn hem in de staart. Verlengingen lagen in het verschiet tot bliksemschicht Tabekou plots veel ruimte kreeg. Fixelles stuurde hem alleen diep, maar het leer glipte tussen zijn zevenmijlslaarzen. De Kortrijkzaanse verdedigers dachten de penibele situatie te herstellen. Tot Tabekou het leer opnieuw in de voeten kreeg. In de rebound trapte de onfortuinlijke winger rakelings naast de kruising.

Deksel op de neus

Union zou zich de gemiste kansen beklagen, want kreeg een minuut later het deksel op de neus. Op een corner beroerde Kristiansen het leer, maar het gevaar was niet geweken. De bal bleef hangen en Kagelmacher profiteerde om van dichtbij in doel te trappen: 0-1. De vreugde-uitbarsting bij de bezoekende supporters was zo groot dat ze de balustrade rond het veld omver liepen.

De enthousiaste thuissupporters joegen hun team in de vijf resterende minuten vooruit. Met de moed der wanhoop probeerde Union de gelijkmaker in de wacht te slepen, maar de aanvalsdrang leverde niets meer op. Nielsen greep zich naar de haren, andere Unionisten stortten neer op de natte grasmat van het Mariënstadion en de fans vloekten erop los. Wat een gemiste kans.

20191218_UNION_KV_KORTRIJK_BEKER
© BRUZZ
| De Union-spelers stortten na de nederlaag tegen de vlakte.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?