Union verankert gemeenschapswerking: 'Onze morele plicht'

© Union Saint-Gilloise
| Jeugdspelers van Union in het Dudenpark (archiefbeeld).

Union Saint-Gilloise gaat komend seizoen écht werk maken van een gemeenschapswerking. L’USG zal dit jaar nog verschillende sociale projecten opstarten, zoals een wekelijkse voetballes voor gedetineerden en een voetbalploeg voor senioren of daklozen. “Als authentieke Brusselse voetbalclub voelen wij ons verplicht om iets terug te geven aan de lokale gemeenschap.”

De gemeenschapswerking van de ploeg in het Dudenpark staat nog in haar kinderschoenen. Union is een van de weinige Belgische profclubs die geen erkenningslabel op zak heeft, en moet ten opzichte van de concurrenten een inhaalbeweging maken.

Morele plicht

De Brusselaars werkten sinds de overname door Tony Bloom aan de professionalisering van de club en richtten recent de Union Foundation op. Vanuit die afdeling zullen heel wat sociale projecten aangestuurd worden. “De communitywerking moet op middellange termijn een belangrijke plaats innemen binnen de club”, klinkt het bij Alain Eliasy van Union.

L’USG ziet het als zijn morele plicht om in Sint-Gillis en Vorst “maatschappelijk relevante projecten” op te zetten. Het doel van de Union Foundation is om de club lokaal te verankeren, minderheidsgroepen te integreren, mensen met een beperking te ondersteunen en een netwerk met sociaal geëngageerde organisaties op te zetten.

Thuis- en daklozenploeg

Vorige maand schreef Union voor het eerst een scholenploeg in voor de Schools Cup. Daarnaast staan enkele concrete projecten voor volgend seizoen al in de steigers. De Brusselaars willen zich bijvoorbeeld engageren om wekelijks voetballes te geven aan gedetineerden van de gevangenis in Vorst of Sint-Gillis, in aanwezigheid van spelers.

Daarnaast maakt Union werk van een voetbalploeg bestaande uit Brusselse thuis- en daklozen, die ingeschreven zal worden in het nationale toernooi Belgian Homeless Cup. Ook wil Union samen met de seniorenvereniging in Vorst wekelijks voetballes geven aan senioren.

Ideeënbox

Ten slotte plannen de Brusselaars een ploeg in te schrijven in goalball, een populaire sport onder blinden en slechtzienden. De voetbalclub zal ook een ideeënbox plaatsen, waarin supporters suggesties voor projecten of partnerships kunnen deponeren.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?