© Union Saint-Gilloise | Union gaf het in de slotfase weg.

Union verliest volle buit na tumultueus slot in Lokeren

TDN
© BRUZZ
13/10/2019

Union Saint-Gilloise leek zondagnamiddag op weg naar een simpele 0-1 overwinning op bezoek bij Lokeren, maar vergat de boeken toe te doen en werd in het slot koud gepakt. Een lichte strafschop bracht de thuisploeg in extremis langszij (1-1). Union voelde zich bekocht, want verliest belangrijke punten in de titelstrijd en moet de eerste plek aan Virton laten.

Union deed na 9 wedstrijden volop mee voor de eerste periodetitel. Coach Christiansen hamerde op het belang van het drieluik Lokeren, Roeselare en Lommel. L'USG kon tegen de ploegen die voorlopig het slechtst presteerden in 1B best 9 op 9 pakken om de titelkansen gaaf te houden. Concurrent OHL liet punten liggen, Westerlo en Virton niet.

Lokeren degradeerde uit de hoogste klasse, maar veranderde in het tussenseizoen van eigenaar. Die pompte heel wat extra middelen in de Wase traditieclub om zo snel mogelijk te promoveren. Na een matige seizoensstart lijkt Lokeren - pas zesde - met een 7 op 9 eindelijk onder stoom te komen. De Brusselse bezoekers waren dus gewaarschuwd.

Voor de eerste match in 55 jaar op Daknam opteerde Christiansen opnieuw voor chouchou du public Fixelles en de voorlopig doelpuntenloze spits Haugen. Young en Ferber betaalden een prijs voor hun matige thuismatch tegen Beerschot. Ook de blessuregevoelige, maar oh zo begaafde Gérard zat op de bank.

20190818_Union_Lokeren_Fixelles
© Union Saint-Gilloise | Fixelles was in de heenmatch tegen Lokeren ook een van de uitblinkers.

Voor eigen publiek schoot Lokeren prima uit de startblokken, maar doelman Saussez werd nooit op de proef gesteld. Dat de Waaslanders thuis speelden was er trouwens niet echt aan te merken: het 200-tal afgereisde Brusselaars liet zich in de tribunes voortdurend horen. Nielsen kreeg hun handen op het kwartier voor het eerst op elkaar met een ongevaarlijke vrije trap.

Haugen schoot nadien recht in de handen van de Lokerse goalie Verhulst. De Noorse spits weegt zwaar op een verdediging, maar zijn zoektocht naar zijn eerste treffer bleef vruchteloos. Tien minuten later kon hij net niet bij een voorzet van de behendige Tabekou, die meermaals de ervaren Van Damme in zijn broekzak stak.

Haugen opent zijn rekening

Union legde Lokeren intussen zijn wil op. Nielsen plukte een vreemde terugspeelbal van Habibou enig mooi uit de lucht, stuurde Haugen meteen diep en die trapte op het juiste moment: 0-1. Een ontlading voor de Noor, die in de armen van enkele blote Union-basten dook. De fans konden Haugens liefdesverklaring smaken. "Je chante pour mon club: allez Union! Ohohoooo", weergalmde op Daknam.

De hoge pressing van Union bracht Lokeren in de problemen. Tabekou kwam in balbezit en snelde zijn rechterflank af. Teuma stond moederziel alleen om te verdubbelen, maar de flankaanvaller koos het verkeerde mannetje uit. Het laatste woord van de eerste helft was voor Fixelles, die Verhulst met een strak schot tot een redding dwong. In de herneming kon Nielsen niet profiteren.

Ik was de voorbije weken een beetje ongelukkig in de afwerking. De coach stuurt me goed en liet me op training hard werken. Het voelt fantastisch om eindelijk te scoren.

Sigurd Haugen tijdens de rust

Union wilde na de pauze op hetzelfde elan doorgaan. De Brusselaars hadden balbezit, meer veldoverwicht, de betere kansen en de voorsprong. Ook vocaal was Lokeren geen partij. De 0-1 mocht enkel wat meer uitgediept worden om helemaal zeker te zijn. Teuma trapte met zijn mindere rechter eerst hoog over.

Union houdt simpel stand

Nadien redde Verhulst de meubelen. Tabekou toverde een snedige voorzet uit zijn schoenen, maar de Lokerse doelman zat er voor de neus van de inlopende Haugen nog goed tussen. Het leer belandde in de voeten van de aanstormende Nielsen, die de bal niet onder controle kreeg.

Gaandeweg herstelde Lokeren het evenwicht op het veld. Union speelde zijn geliefkoosde spelletje: solide verdedigen en uitbreken op de tegenaanval. Het leverde Kis en Fixelles prima schietkansen op, maar de eerste dwarrelde voorlangs en de tweede een metertje over.

Saussez kreeg weinig te zien, maar hield opgelucht adem toen een kopbal van Habibou via Kis in hoekschop verdween. Meteen daarop braken de Brusselaars onweerstaanbaar uit, maar ze benutten de vier-tegen-éénsituatie niet. Met een draak van een pass wrong Haugen de buitenkans de nek om. Het was zijn laatste wapenfeit, want Cristiansen bracht met Hamzaoui een extra verdediger in de plaats.

Zure gelijkmaker

De invaller zorgde met een pegel richting de winkelhaak nog voor een dot van een kans, maar Verhulst pakte uit met een prima parade. Union zette in het slotkwartier een fort neer. Bij Lokeren stokte het te vaak om echt aanspraak te mogen maken op een gelijkmaker.

Maar het venijn zat in de staart, want met wat hulp van de scheidsrechter kwam Lokeren langszij. Een lichte duw van Kandouss werd bestraft met een strafschop, tot ongeloof van de Unionisten. Kis werd in het tumult met rood van het veld weggestuurd, aanvoerder Perdichizzi met een blessure van het veld gedragen. Bijna redde Suassez nog de meubelen, maar de penalty van Beridze ging door de benen binnen.

Zuur toch voor Union, dat net als vorige week tegen Beerschot niet beloond wordt voor de dominantie. Virton is met 21 punten daardoor alleen leider, gevolgd door het drietal OHL, Westerlo en Union op twee eenheden.

20191013_PERDICHIZZI_UNION_LOKEREN
© Union Saint-Gilloise | Perdichizzi kreeg in dezelfde fase als die van de strafschopfout een klap in het gezicht. Het maakte het ongeloof bij Union des te groter.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Sporting Flagey, Union Saint-Gilloise, L'USG, Sporting Lokeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie