Van der Poel wint voor het zesde jaar op rij in Diegem

© Photo News
| Mathieu van der Poel toont volgende zondag opnieuw zijn kunstjes op de campus van de VUB.

De Nederlander Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft zondag voor het zesde jaar op rij de avondcross in Diegem gewonnen. Onze landgenoten Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout mochten met de wereldkampioen mee op het podium van de zesde manche in de Superprestige veldrijden.

Het was Lars van der Haar die de kopstart nam in Diegem. Achter hem knalden Mathieu van der Poel, Tom Meeusen, Tim Merlier en Eli Iserbyt het veld in. Laatstgenoemde zette zich snel op kop en counterde zo meteen een eerste uitval van de wereldkampioen. Laurens Sweeck had zijn start gemist en volgde bij het ingaan van de tweede ronde op een tiende plaats.

Versnelling op asfalt

Mathieu van der Poel trok in het gezelschap van Iserbyt, met een geringe voorsprong op Tim Merlier en Corné van Kessel, de derde ronde in. Na een hapering van MVDP sloeg Eli Iserbyt even een kloofje, maar de wereldkampioen zette in een mum van tijd zijn foutje recht. De twee kregen wat verderop het gezelschap van Laurens Sweeck, Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout.

Na een half uur cross versnelde Mathieu van der Poel furieus op het asfalt. De rest kraakte en legde zich onmiddellijk neer bij de suprematie van het fenomeen van der Poel. Met nog twee ronden voor het einde had de Nederlander een kloof van 20 seconden op Eli Iserbyt en 22 seconden op Michael Vanthourenhout.

Sweeck nieuwe leider

De twee ploegmakkers Iserbyt en Vanthourenhout bleven strijd leveren voor de dichtste ereplaats, terwijl van der Poel in de slotronde een eresaluut bracht aan het publiek. Iserbyt kon Vanthourenhout voor blijven en werd zo tweede. Sweeck finishte als zesde, wat net voldoende was om de leiding in de Superprestige over te nemen van de geblesseerde Toon Aerts.

Volgende week strijkt het veldritcircus neer in Brussel voor de tweede editie van de Universities Cyclocross op de campussen van de VUB en ULB. Topfavoriet Mathieu Van der Poel verdedigt er zijn titel. Mogelijk staat de wederoptredende Wout Van Aert er ook aan de start.

Worst en Nys

Bij de vrouwen ging de overwinning in Diegem naar een landgenote van Mathieu van der Poel. Annemarie Worst haalde het na een sprint met twee van Ceylin del Carmen Alvarado. Yara Kastelijn maakte het volledige Nederlandse podium vol. Sanne Cant werd achtste en beste Belgische.

Thibau Nys won de Superprestigecross bij de junioren. De zoon van legende Sven Nys haalde het na een solo die hij had opgezet nog voor halfcross. Het is al zijn vierde overwinning in het regelmatigheidscriterium. Tweede werd Lennert Belmans. Emiel Verstrynge finishte als derde.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?