| Het Koning Boudewijnstadion

Vanhengel: 'Twee stadions op enkele kilometers van elkaar is niet ecologisch'

BVR
© BRUZZ
22/03/2019

Brussels minister en Eurostadion-trekker Guy Vanhengel (Open VLD) is niet van zins zich nu voor de kar van de renovatie van het Koning Boudewijnstadion te laten spannen. "De Stad Brussel en de federale overheid zijn aan zet." Hij wijst er ook op dat de renovatie geen oplossing is voor RSC Anderlecht. "En twee stadions op enkele kilometers van elkaar vind ik niet economisch of ecologisch."

Het was in een leeg en slaperig halfrond dat Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) aan enkele oppositieleden verklaarde hoe de Brusselse regering tegenover de renovatie van het Koning Boudewijnstadion (KBS) staat. Tot die renovatie werd afgelopen dinsdag een oproep gedaan door de voetbalbond en Galazo, dat de Memorial Van Damme organiseert.

"Mag ik er eerst even op wijzen dat de voetbalbond in één legislatuur drie keer van mening is veranderd", zei Vanhengel. "Eerst wilden ze het Eurostadion, daarna hadden ze geen nationaal stadion meer nodig en moesten de Rode Duivels roteren. Nu komt de bond daar op terug en is er weer een nationaal stadion nodig, in de vorm van een gerenoveerd Koning Boudewijnstadion."

Niet bevraagd geweest

Over de vraag of hij met het Gewest dit plan steunt, zegt Vanhengel: "Mijn deelname beperkte zich tot Euro 2020. Nu lanceert de voetbalbond een nieuw idee, maar daarover werden wij als regering niet bevraagd. Er is geen specifieke vraag gekomen. Als ze willen dat we er ons over uitspreken, dan hebben we een dossier nodig, en dat is er nog niet."

Vanhengel wijst op het benodigde architecturaal en financieel plan, dat dus ontbreekt. "Wel is het duidelijk dat het om overheidsgeld moet gaan. Maar de Stad Brussel, noch het Gewest kunnen zich in een investeringsavontuur van 150 à 200 miljoen euro werpen. Ook andere beleidsniveaus moeten de zaken in handen nemen." Daarmee wijst hij in de eerste plaats naar de federale overheid.

De oppositieleden Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) en Mampaka Mankamba (CDH) wezen op de noodzaak aan een trekker en kijken daarvoor naar het Gewest. Maar voor die rol bedankt Vanhengel vriendelijk.

"Het is de Stad Brussel die rechtstreeks betrokken partner is, omdat het stadion hun eigendom is. En in het bestuursakkoord van de Stad staat dat ze erop toeziet dat sportieve en culturele evenementen van nationale en internationale omvang op duurzame wijze kunnen plaatsvinden in het Koning Boudewijnstadion. In functie van die keuze zal de Stad meedoen aan een renovatie."

Twee stadions

Over het idee van de renovatie zelf, loste hij niks. "Maar voetbalclub Anderlecht blijft vragende partij voor grotere infrastructuur. En twee stadions van 30 à 40.000 toeschouwers op enkele kilometers van elkaar lijkt me economisch noch ecologisch verdedigbaar."

Op de compatibiliteit van een mogelijke renovatie met shoppingcenter Neo, dat normaal volgend jaar net naast het Koning Boudewijnstadion komt, werd niet ingegaan.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Sport , Stedenbouw , Eurostadion , renovatie , Koning Boudewijnstadion , atletiekpiste , Rode Duivels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni