© Photo News | De kopjes bij Anderlecht gingen naar beneden. Er zat meer in op bezoek bij AA Gent.

Verdienstelijk Anderlecht vergeet Gent af te maken

TDN
© BRUZZ
07/02/2020

RSC Anderlecht moet vrijdagavond vrede nemen met een punt op bezoek bij AA Gent. De openingstreffer van Antoine Colassin werd uitgewist door een Gents penaltydoelpunt. Na de partij gingen de kopjes bij paars-wit naar beneden. De jonge ploeg van Frank Vercauteren speelde een sterke partij, maar kan met het oog op play-off 1 enkel tevreden zijn met een overwinning.

4 op 6. Dat moest RSCA minstens rapen op verplaatsing tegen AA Gent en KV Mechelen om de kansen op play-off 1 gaaf te houden, aldus Michael Verschueren. Tegen de Buffalo’s, de laatste weken in bloedvorm, moest coach Vercauteren echter puzzelen. Rode Duivels Kompany en Cobbaut vielen in extremis uit, youngsters Kana en Sardella namen hun plaats in de defensie in.

Complexloos

Na een aftastend begin dreigde Anderlecht voor het eerst. De licht geblesseerde Colassin, die nieuwkomers Joveljic en Pjaca nog op de bank hield, kwam een teen te kort om oude bekende Kaminski in verlegenheid te brengen. De Brusselaars putten er vertrouwen uit. Stilaan is de hand van Kompany zichtbaar. Complexloos voetbalde RSCA zich uit de Gentse omklemming.

Vooral stofzuiger Zulj, de jonge Sardella en de kwieke Sambi Lokonga hielden goed stand tegen de Gentse machine. Met een onweerstaanbare rush lokte die laatste een vrijschop dichtbij het halve maantje uit. Zulj dwong Kaminski tot een zweefduik. Uit de daaropvolgende corner brak RSCA de ban. Met een superreflex zette Antoine Colassin zijn knikker tegen een verloren bal. Via de onderkant van de lat dwarrelde het leer binnen: 1-0.

20200207_ANTOINE_COLASSIN_ANDERLECHT
© Photo News | Met zijn derde treffer in vier duels is Colassin furieus gestart.

De openingstreffer gaf de bezoekers vleugels. Sardella haalde verschroeiend uit op een afvallende bal. Het schot week licht af en ging daardoor nipt naast. Colassin leek dan weer weinig hinder te ondervinden van zijn enkelblessure. Zijn prima dribbel werd niet gevolgd door een gekadreerde poging. AA Gent, dit seizoen nog ongeslagen in eigen huis, slaakte meerdere zuchten van opluchting.

Toch kwamen de Buffalo’s gevleid op gelijke hoogte. Terwijl RSCA nog sakkerde voor een niet-gefloten strafschop ging het leer aan de overkant wél op de stip. Kana liet zich te makkelijk in de luren leggen door en liep op de hakken van Niangbo. Jonathan David moet je zo geen twee kansen geven: 1-1. Nadien hielden beide ploegen gelijke tred. Doelman Van Crombrugge moest zich op slag van rust nog onderscheiden op een kopbal van Marreh.

20200207_MICHEL_CLAP_ANDERLECHT_AAGENT
© Photo News | Vlap kreeg de beste kansen, maar werkte die niet af.

Ook in de tweede helft toonde paars-wit zich de dominante partij, al had de match lange tijd minder om handen. Vlap leek zich bij een tackle te blesseren, maar keerde terug en werd de gevaarlijkste man voor de bezoekers. De eerste poging legde de Nederlander te centraal weg, nadien besloot hij te zwak. Een onbegrijpelijke misser, want Sambi Lokanga had Vlap met een sublieme doorsteekpass alleen voor Kaminski gebracht.

Slag om slinger

Vanaf de zijlijn zag Joveljic vlak voor zijn invalbeurt hoe de ingevallen Dejaere bij een zeldzame Gentse tegenprik rakelings naast kopte. De bedrijvige Doku spoelde de zenuwen door met een flukse actie op links. Na wat overstapjes legde de winger het leer panklaar voor Vlap. Die draaide goed weg, maar had nadien teveel tijd nodig om af te drukken. Een Gents been voorkwam de 1-2. Dit soort missers overkomt de Nederlander toch te vaak.

In een bloedstollend slotkwartier, waarin ook Pjaca zijn debuut maakt, ging het plots slag om slinger aan een doldwaas tempo over een weer. Een flitsende sprint van Doku leek Anderlecht de volle buit te gaan bezorgen, maar David spurtte sneller en werkte op de valreep weg. Doelman Van Crombrugge hield de 1-1 dan weer op het scorebord na een schot van Kvilitaia.

Anderlecht komt naast Zulte Waregem en KV Mechelen voorlopig op de zevende plek. KRC Genk, zesde en mathematisch eigenaar van het laatste ticket voor Play-off 1, verzamelde drie punten meer dan paars-wit. De volgende tegenstander is Malinwa.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Sporting Flagey, RSC Anderlecht, play-off 1, AA Gent, Antoine Colassin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie