© Saskia Vanderstichele | Tijdens de blokperiode zijn er heel wat studenten die komen blokken op de campus van de VUB in Etterbeek (archief).

VUB-studenten houden petitie tegen veldrit tijdens blok

© BRUZZ
07/12/2018

VUB-studenten overhandigen rector Caroline Pauwels vandaag een petitie waarmee ze de komst van een veldrit op de campus van de universiteit willen tegengaan. Die zou de blokperiode te veel verstoren. "We vinden het ongepast dat de VUB de studenten op de tweede plaats zet en voorrang geeft aan een marketingstunt", zo klinkt het bij de initiatiefnemers van het verzet.

Op 6 januari moet op de VUB-campus in Etterbeek de eerste editie van de Brussels Universities Cyclocross doorgaan. Maar veel studenten vinden het ongepast dat de VUB dit evenement organiseert tijdens de blok.

'Studentenraad niet geraadpleegd'

Zo'n 1.000 studenten hebben een petitie ondertekend om te voorkomen dat de veldrit kan doorgaan. "Op een totaal van 14.000 is dat een duidelijk signaal", zegt initiatiefnemer Matteo Kopravi uit aan Het Laatste Nieuws.

"Wij vinden het ongehoord dat de universiteit de studenten op de tweede plaats zet en voorrang geeft aan een marketingstunt", legt hij verder uit. Hij richtte daarom het platform 'Blijf van onze blok' op en zal vandaag de petitie overhandigen aan rector Caroline Pauwels.

Kopravi betreurt ook de manier waarop de veldrit er kwam. "De studentenraad werd gewoonweg niet geraadpleegd. Wij eisen dat de veldrit afgeschaft wordt en onze blokrust gerespecteerd wordt. Als dat niet gebeurt, dan zullen wij actie blijven voeren."

Het collectief bezette woensdag even een deel van het rectoraat als studieruimte. "Als ze onze studieplekken afpakken, komen wij hun ruimte inpalmen”, zo klonk het toen fors.

Pauwels: 'Veldrit gaat door'

Rector Caroline Pauwels begrijpt de bezorgdheden van haar studenten, maar is niet van plan de veldrit af te gelasten. "De veldrit gaat door. Wij hebben voor extra massablokruimtes gezorgd, waar de studenten zonder overlast kunnen studeren”, legt ze uit.

“Er is bovendien een grote groep studenten die met Kerst thuis studeert en dus niet op de campus is tijdens de examens. Daarnaast zijn er ook studenten die wel enthousiast zijn over de cross”, benadrukt Pauwels. Iedere student mag ook per e-mail contact opnemen met de rector om tot een oplossing te komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Sport, Onderwijs, Brussels Universities Cyclocross, Caroline Pauwels, blokperiode

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie