Weggeefwinkel voor sportkledij wil drempel om te sporten verlagen

HUB
© BRUZZ
25/01/2022

Aan sport doen is niet voor elke Brusselaar even vanzelfsprekend, bijvoorbeeld omdat er geen geld is voor sportkleding. Daarom beginnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie en loopclub Les Gazelles de Bruxelles met de weggeefwinkel Sportswitch in Laken.

Uit studies blijkt dat mensen in armoede minder deelnemen aan sport. Dat is niet omdat ze geen interesse hebben, wel spelen er vaak financiële overwegingen. Hoewel er sporten bestaan die nauwelijks iets kosten, zoals wandelen, zijn er vele andere die toch een serieuze financiële investering vergen.

De laatste jaren namen zowel de sportsector als de VGC al verschillende initiatieven om mensen met een beperkt inkomen tegemoet te komen bij inschrijvingsgelden van sportactiviteiten. De financiële drempel om in te schrijven werd dus verlaagd.

Maar behalve het lidgeld zijn er nog andere kosten, zoals de sportuitrusting en het transport. Mensen in armoede geven aan dat iedere kost die er naast het inschrijvingsgeld bijkomt, een probleem vormt. Zo blijkt een gebrek aan sportkledij voor mensen in een kwetsbare situatie één van de voornaamste drempels om te starten met sporten.

Dat ervaart ook Les Gazelles de Bruxelles, een looporganisatie met de focus op kansengroepen. “Wij werken met opvangcentra voor vluchtelingen en met vluchthuizen voor vrouwen. Daar zien we dat de nood aan sportkledij heel groot is, net als bij verenigingen voor daklozen,” zegt Wim Poelmans, medeoprichter van Les Gazelles.

Loopschoenen

De afgelopen jaren bouwde de organisatie zelf een beperkt aanbod aan loopschoenen en kleding uit om de eigen sporters te bedienen. Maar het was duidelijk dat er ook een behoefte bestaat bij een groter publiek. Daarom lanceert de vzw, samen met de VGC, Sportswitch, een tweedehands- en weggeefwinkel voor sportkledij.

“Sporten is niet enkel goed voor onze gezondheid, het brengt ook mensen samen. We willen er dus alles aan doen om de drempel om te sporten zo laag mogelijk te maken. De nieuwe tweedehands- en weggeefwinkel voor sportkledij maakt sport toegankelijker voor veel mensen,” zegt VGC-collegelid voor Sport, Jeugd en Cultuur Pascal Smet (One.brussels-Vooruit).

De winkel gaat open op zaterdag 29 januari en is gevestigd op de site van gemeenschapscentrum Nekkersdal in Laken in de Gustave Schildknechtstraat, waar reeds gelijkaardige initiatieven zijn, zoals de Fietsbib en de Babytheek.

Kleding inzamelen

Sportswitch werkt met ingezamelde tweedehandskleding. Het initiatief is namelijk niet enkel bedoeld om meer Brusselaars aan te zetten tot sporten, maar ook om gebruikte sportoutfits een tweede leven te geven. Daarom staan er sinds kort in de sporthallen van Comenius, Nieuwland, E.Hiel, de VUB en Aximax boxen, gemaakt door de vzw Fix, waarin gedragen looptruitjes en andere sportkledij achtergelaten kunnen worden. Ook in de nieuwe winkel in Laken kun je kleding deponeren. Vooral kinderkleding is op dit moment erg welkom.

“We zoeken sportkleding en -schoenen, geen materiaal, maar wel bijvoorbeeld ook kimono’s voor gevechtssporten,” zegt Jonas Vanhelmont, verantwoordelijke kansengroepen bij de VGC-sportdienst. “We gaan uitsluitend met ingezamelde spullen van start, maar het kan zijn dat we op termijn ook afspraken gaan maken met grote spelers voor bulkaankopen, bijvoorbeeld van sportschoenen. Die zijn immers vaak helemaal versleten nadat ze door één sporter gedragen zijn.”

"Het initiatief is niet alleen voor mensen met heel beperkte middelen, maar ook bijvoorbeeld voor gezinnen met jonge kinderen die snel uit hun sporttruitjes groeien"

Wim Poelmans, medeoprichter van Les Gazelles de Bruxelles

Sportswitch is een online webwinkel én een fysieke winkel. Betalen gebeurt met een stempelkaart, waarvan elke Brusselaar er één per jaar kan krijgen. Brusselaars met het statuut van verhoogde tegemoetkoming krijgen die stempelkaart gratis, de anderen betalen er vijftien euro voor. “Het initiatief is dus niet alleen voor mensen met heel beperkte middelen, maar ook bijvoorbeeld voor gezinnen met jonge kinderen die snel uit hun sporttruitjes groeien,” zegt Poelmans van Les Gazelles.

Met de stempelkaart kunnen mensen voor maximum tien punten aan sportkleding uitkiezen, waarbij een t-shirt voor één punt telt, een trainingsbroek voor twee punten en een paar sportschoenen voor drie punten.

De winkel zal op dinsdag- en woensdagnamiddag geopend zijn en eens per maand ook op zaterdagochtend. Les Gazelles kon met de steun van het ING-fonds voor circulaire economie een halftijdse projectmedewerker in dienst nemen, die de winkel zal runnen, samen met vrijwilligers.

Een gesprek over de weggeefwinkel bij BRUZZ Radio

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni