Wetenschappers en artsen roepen bevolking op om te blijven sporten

© PhotoNews
| Joggen in het Warandepark.

Sport Vlaanderen, wetenschappers en artsen roepen de bevolking op om te blijven sporten, ook al heeft het coronavirus het vereningingsleven in ons land helemaal lamgelegd, zo maakten ze zaterdag gezamenlijk bekend in een open brief, die door heel wat vooraanstaande artsen en Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) ondertekend werd.

"We maken met zijn allen bijzondere tijden door. Momenteel geldt onder andere dat alle recreatieve, sportieve en culturele activiteiten, publiek en privé, ongeacht hun omvang, verboden zijn. Het gaat om een uitdrukkelijk verbod en dit houdt in dat sportclubs en andere sportorganisaties, maar ook individuele burgers geen sportactiviteiten meer mogen organiseren of faciliteren", klinkt het in de open brief.

"Het betekent echter niet dat mensen niet meer mogen bewegen of sporten. De Nationale Veiligheidsraad geeft aan dat fysieke activiteit (individueel of met een huisgenoot of vriend(in) toegelaten en zelfs aanbevolen wordt."

'Langzaam opbouwen'

Heel wat sporters en bekende Vlamingen schaarden zich achter het initiatief en kwamen met tien praktische richtlijnen tijdens het sporten. "Als je nu pas begint met sporten of bewegen, bouw dan heel langzaam op", is de eerste richtlijn. "Beweeg, train of sport, maar doe het kalm aan: niet intensief en niet te lang aan één stuk. Doe je normaal duurinspanningen, kies dan nu voor intervalactiviteiten.

Oefen wanneer het kan in de open lucht. Binnen sporten of bewegen is nog altijd veel beter dan niet bewegen. Sport nu bij voorkeur in je eentje (of beperk je tot je huisgenoten of 1 niet-huisgenoot). Kom je tijdens het sporten in de buurt van anderen, hou dan 1,5 meter afstand en doe geen high fives, handshakes of hugs. Doe niets samen in de marge van je sportactiviteit: niet samen met de auto naar de sportactiviteit, niet samen omkleden, etc.

Raak alleen je eigen materiaal aan: gebruik je eigen drinkbus en handdoek, en ook alleen persoonlijk sportmateriaal. Sport niet als je ziek bent, ook niet individueel. Onthoud ook dat je na koorts niet meteen weer mag sporten, maar nog evenveel dagen moet rusten als dat je koorts hebt gehad. Na bijvoorbeeld drie dagen koorts begin je dus pas op dag zeven weer te sporten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?