Winnaars VUB-cyclocross mogen week lang op stage in hoogtekamer

© VUB
| De hoogtekamer van de VUB maakt deel uit van het BLITs, ofwel het Brussels Labo voor Inspanning en TopSport.

Wie zondag zegeviert in de Brussels Universities Cyclocross op de campus in Etterbeek wordt niet alleen beloond met prijzengeld, maar ook met een stage van een week in de hoogtekamer van de VUB. Voor de winnaar bij de junioren en de beloften hangt aan de overwinning zelfs een jaar gratis studeren met begeleiding binnen het topsport- en studieprogramma van de universiteit vast.

De VUB-hoogtekamer maakt deel uit van het BLITS, ofwel het Brussels Labo voor Inspanning en Topsport. “We kunnen de temperatuur aanpassen van 5 tot 40 graden Celsius en de luchtvochtigheid veranderen tot bijvoorbeeld een tropisch klimaat”, zegt Bas de Geus, docent en onderzoeker inspanningsfysiologie, op de website van Het Nieuwsblad.

“Daarnaast kunnen we het zuurstofniveau aanpassen door stikstof aan de kamer toe te voegen, zoals bijvoorbeeld op een hoogte van 7.000 meter. Er zijn ook twee kamers met deze mogelijkheden, waar sporters kunnen overnachten zodat ze een hoogtestage kunnen doen in Brussel. Hier kwamen al vele topsporters uit het wielrennen, de cyclocross en het lopen, onder meer om de Ronde van Frankrijk voor te bereiden", aldus de Geus nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?