longread

Wintermercato: Anderlecht en RWDM tot de laatste minuut in de weer

© Union SG

De 'wintermercato' - de transferperiode halverwege het seizoen - is achter de rug, de nieuwe aanwinsten bij de voetbalclubs zijn bekend. Ook Anderlecht, Union en RWDM speurden de transfermarkt af op zoek naar zowel ruwe als geslepen diamanten. In Anderlecht en Molenbeek draaide men overuren, Union zocht eerder gericht.

Heel lang leek het erop dat de installatie van zonnepanelen op het dak van het trainingscentrum hét paarswitte nieuwsfeit van de voorbije week zou blijven. Maar toen werd het vrijdag en gonsde het in Neerpede ineens van de bedrijvigheid. Nadat de rook opgetrokken was, bleek Anderlecht zaken te hebben gedaan in Turijn, Frankfurt en New York.

Van Juventus wordt de 24-jarige Kroatische linksbuiten Marko Pjaca gehuurd. Pjaca maakte deel uit van de selectie van Kroatië op het EK in Frankrijk in 2016 én het WK in Rusland twee jaar geleden, maar het grootste deel van de tijd zat hij wel op de bank.

Dat was transfer nummer één. Vervolgens werd uit Duitsland Dejan Joveljic overgevlogen. Joveljic, die zijn opleiding genoot bij Rode Ster Belgrado, was sinds afgelopen zomer speler van Eintracht Frankfurt, vorig jaar nog halve finalist in de Europa League. Volgens manager Verschueren kwamen de Anderlecht-scouts Joveljic op het spoor via het fameuze datasysteem. De 20-jarige Serviër zou wel eens de spits kunnen worden die Anderlecht zo broodnodig heeft om dit lamentabele seizoen alsnog te redden.

Marco Pjaca (l.) en Devan Joveljic
© RSCA
| Michael Verschueren en Franky Vercauteren met nieuwe RSCA-aanwinsten Marco Pjaca (l.) en Devan Joveljic.

Tot vrijdag middernacht bleven de kantoren op Neerpede helverlicht. De verklaring: enkele minuten voor het verstrijken van de deadline rondde Anderlecht de overkomst van Kemar Lawrence af. De Jamaicaan, spelend voor New York Red Bulls, tekende een contract voor twee en een half jaar. Hij moet de Brusselse verdediging, met maar 25 tegendoelpunten lang niet de zwakste schakel van de ploeg, versterken.

Saelemaekers weg

De hele dag door deed manager Verschueren ook spelers van de hand. Zo zette in de loop van de ochtend Alexis Saelemaekers voet aan de grond op de luchthaven van Milaan. De 20-jarige middenvelder moest in het magische San Siro-stadion snel op de foto met Paolo Maldini en Zvonimir Boban, beide voormalige sterren van AC Milan. Saelemaekers, die in Brussel evenveel fans als critici had, zal de komende vier en een half jaar voor de Italiaanse topclub uitkomen. Een droomtransfer, zo lijkt het voor de in Sint-Agatha-Berchem geboren voetballer. Milan huurt hem voor 3,5 miljoen euro, met een aankoopverplichting van nog eens 3,5 miljoen euro.

Alexis Saelemaekers
© RSCA
| Brussels voetballer Alexis Saelemaekers verlaat RSCA voor AC Milaan

Saelemaekers verlaat Anderlecht via de grote poort, andere spelers doen dat in totale anonimiteit. Sanneh (Oostende), El Kababri (Zulte Waregem), Makarenko (Kortrijk) en doelman Didillion (RC Genk) passen niet meer in het plaatje en worden verhuurd aan de tussen haakjes vermelde clubs.

Zeven (!) aanwinsten voor RWDM

Na 19 speeldagen kampeert RWDM op de zevende plaats in de eerste amateurklasse. Voor het seizoen sprak voorzitter Thierry Dailly de ambitie uit om de eindronde te halen. Daarin nemen de eerste vier in de stand het tegen elkaar op met een ticket voor 1B als inzet. Met zes punten achterstand op de vierde in het klassement Heist ziet RWDM de kans op promotie voorlopig aan zijn neus voorbijgaan. En dus trok Dailly de geldbuidel open om de ploeg naar een hoger niveau te tillen.

Op deadlineday griste Molenbeek nog Tyron Ivanof (23) mee bij KV Kortrijk, hij moet de nieuwe nummer 10 worden in het Machtensstadion. Hij werd uiteindelijk de zevende nieuwe speler deze winter bij RWDM.

Maar de club ging ook shoppen bij clubs uit de eigen competitie, maar plukte evengoed talenten weg uit de tweede amateurklasse. Zo haalde RWDM de 22-jarige spits Shelton Guillaume weg bij Verlaine. Zijn komst maakte aanvaller Jean-Francois Mbuba (28) overbodig. Hij verkast tot het einde van het seizoen naar La Louvière om speelminuten op te doen in de tweede amateurklasse.

Erwin_Senakuku
© RWDM
| Erwin Senakuku scoorde in de tweede amateurklasse bij Namen vijftien doelpunten in evenveel wedstrijden en moet nu de netten doen trillen voor RWDM.

Ook kersvers aanvaller Erwin Senakuku (25) voetbalde tot voor kort een reeks lager. Bij Namur was hij in vijftien wedstrijden goed voor evenveel doelpunten. Een goalgetter dus die doelpuntenmachine opnieuw aan de praat moet krijgen. Hij krijgt voorin het gezelschap van een aantal nieuwe flankspelers en aanvallend ingestelde middenvelders. En die lieten zich al opmerken. Zo speelde de van Seraing overgenomen Lucas Walbrecq (23) na de winterstop al een paar goede wedstrijden en scoorde Shean Garlito (25) zijn eerste treffer in de 3-1-zege tegen Winkel Sport.

Met ook nog de gehuurde jonkie Thomas Nzinga (21), die vorig seizoen bij Londerzeel met achttien doelpunten verkozen werd tot beste speler in tweede amateur, lijkt de aanvalshoede klaar voor de tweede seizoenshelft. Verder werd het verdedigende compartiment uitgebreid met linksback Naïm Boujouh (23) die het voor bekeken houdt bij Dessel Sport.

Trio nieuwkomers in Dudenpark

Union balanceert al een paar seizoenen lang op de rand van eersteklassevoetbal. Maar telkens slaagt L’USG er niet in om een goede uitgangspositie vol te houden tot het einde van een periode en zo een finaleplaats af te dwingen.

Dat riedeltje lijkt zich deze voetbaljaargang opnieuw te herhalen. Met negen van de veertien matchen in de tweede periode achter de kiezen, heeft Virton de beste papieren om in een rechtstreeks duel met Oud-Heverlee Leuven te mogen uitmaken wie stijgt naar de hoogste klasse van het vaderlandse voetbal.

Maar Union zou Union niet zijn, als het nu al zou opgeven. Dat bewijzen ook de gerichte inspanningen tijdens deze wintermercato. De club koos niet voor versterkingen in de breedte, maar injecteerde een dosis kwaliteit en ervaring op een aantal sleutelposities. Het beste voorbeeld daarvan is het vastleggen van ex-Rode Duivel Sébastien Pocognoli.

De 32-jarige linksback trok de deuren van Sclessin achter zich dicht en zette zijn krabbel onder een contract voor anderhalf jaar, met optie voor nog een seizoen. Hij moet achterin voor de nodige rust en stabiliteit zorgen om moeilijke wedstrijden over de streep te trekken. Maar het schoentje knelt toch vooral vooraan in het Dudenpark. Spitsen Roman Ferber en Sigurd Haugen beleven een matig seizoen. De aanhang bleef dan ook schreeuwen om een goalgetter, type Niakaté of Tau (goed voor elk een dozijn doelpunten vorig seizoen, red.) zeg maar.

Sebastien Pocognoli
© PhotoNews
| Om gewapend te zijn voor de laatste fase van de competitie haalde Union zowaar een ex-Rode Duivel naar Brussel. Sébastien Pocognoli speelde dertien wedstrijden voor de nationale ploeg, waaronder hier tegen Andorra op 10 oktober 2014.

Met de IJslandse flankaanvaller Aron Sigurdarson (26) kreeg de kern er, al snel, nog een Scandinaviër bij. Hij moet zorgen voor wat fantasie, zeker nu de club onverwacht en geheel eigenhandig de samenwerking stopzette met pingelaar Abdelrafik Gérard (26).

Maar net als grote broer Anderlecht bleek ook Union op de allerlaatste dag niet stil te hebben gezeten. In de loop van vrijdagnamiddag liep het bericht binnen dat ene Charlie Brown zich in het trainingscentrum had gemeld. Deze 21-jarige Engelse spits, geboren en getogen in Ipswich, maakt al sinds 2016 deel uit van de jeugd van Chelsea. Zijn statistieken mogen er zijn, zo werd hij topschutter van UEFA Youth League vorig seizoen, en bij de U23 van de Engelse grootmacht was hij zelfs een vaste waarde.

Vrijdag ondertekende hij dus in Brussel een huurovereenkomst voor zes maanden. In één moeite door maakte Union daarop bekend dat hij al in de selectie is opgenomen voor de wedstrijd van zaterdagnamiddag in Lokeren. Wordt hij dan de nieuwe Tau of Niakaté?

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?