WK hockey 2026 in België en Nederland, geen wedstrijden in Ukkel

© Uccle Sport via Facebook
| Op deze terreinen hoopt de Belgische hockeyfederatie spoedig een nationaal stadion te installeren.

België en Nederland zullen in 2026 samen het WK hockey voor mannen en vrouwen organiseren. Dat besliste de Internationale Hockeyfederatie (FIH) donderdag. De wedstrijden in België vinden plaats in het nog te bouwen stadion van Waver. In Ukkel, waar in 2026 ook een nationaal stadion moet verrijzen, worden geen wedstrijden gespeeld. "Geen ramp," vindt burgemeester Boris Dilliès (MR).

De twee nationale bonden (KBHB en KNHB) dienden in september van dit jaar samen een bid in en dat overtuigde de FIH. De twee hockeybonden gaven aan in de zomer van 2026 een 'double gender' WK te willen organiseren in het Wagener Stadion in Amstelveen en in het nog te bouwen hockeystadion in Waver. "Beide bonden zijn dankbaar en trots dat het bestuur van de FIH de organisatie van het toernooi heeft gegund aan België en Nederland", zo klonk het in een persbericht.

Opmerkelijk: het geplande nationaal hockeystadion in Ukkel blijft buiten beeld. Ook dat moet nog gebouwd worden, maar de gemeente gaf twee weken geleden wel te kennen dat het in 2026 klaar moet zijn. "In theorie wel, maar wij hebben nooit gezegd dat het klaar zou zijn voor het het WK," zegt Ukkels burgemeester Boris Dilliès (MR) nu. "Als het stadion van Waver klaar wel is tegen 2026, ben ik daar blij om. De plaats van de wedstrijden blijft een keuze van de hockeybond, niet van een gemeente. Ik vind het geen ramp."

Dilliès wil vooral vasthouden aan de komst van het nationaal hockeystadion. "Vijftien jaar geleden geloofde niemand in Ukkel, nu komt het nationaal stadion echt dichterbij. Voor mij is het belangrijk dat we niet snel werken, maar goed."

'Onvergetelijk'

De Belgische hockeybond maakt zich in elk geval op voor een feestelijk kampioenschap. "Met het succes van de laatste EK's voor mannen (2017 en 2021 in Amsterdam en 2019 in Antwerpen) en van het WK voor vrouwen (2022 Amsterdam) in het achterhoofd, zijn we er ten stelligste van overtuigd dat dit WK hockey van 2026 opnieuw een onvergetelijk spectaculair en vernieuwend event zal zijn", zei Serge Pilet, de CEO van de Belgische hockeybond, in een reactie. "In het centrum van het hockeygekke Europa en met de welgekende talrijke en luide fans van het Oranjelegioen en de Red Tribe, wordt dit WK een ongekend hockeyfeest. We gaan alvast keihard aan het werk."

Het WK voor mannen vindt begin volgend jaar plaats in het Indiase Bhubaneswar (13-29 januari). De Red Lions verdedigen er hun wereldtitel die ze eind 2018, ook al in Bhubaneswar, veroverden. België organiseerde nooit eerder een WK hockey voor senioren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?