Nieuwbouw in Brussel

Aantal vergunningen voor nieuwe woningen stijgt nergens zo sterk als in Brussel

KVDP
© BRUZZ
28/02/2022

In de eerste elf maanden van 2021 is het aantal vergunde nieuwe woongebouwen in Brussel met 27 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Ook de andere twee gewesten registreerden een stijging, maar die was nergens zo sterk als in Brussel.

Dat blijkt uit de gegevens van Statbel, het Belgische bureau voor statistiek. Het aantal vergunningen voor nieuwe residentiële gebouwen ging in Brussel al enkele jaren in dalende lijn. In 2017 werden er nog 190 nieuwe vergunningen afgeleverd, het jaar daarop 145, 130 in 2019 en 124 in 2020. In de eerste elf maanden van 2021 registreerde Statbel 158 vergunningen voor nieuwe woningen, goed voor een stijging van 27,4 procent.

Het aantal bouwvergunningen voor nieuwe residentiële gebouwen steeg in heel het land met 12,6 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. In Brussel was die stijging sterker dan in Wallonië (20,3 procent) en Vlaanderen (10,1 procent).

De cijfers zijn een indicatie dat er meer woningen bijkomen, al is niet duidelijk om hoeveel woningen het precies gaat. Een woongebouw kan immers meerdere woningen bevatten (bijvoorbeeld appartementen).

Meer renovaties dan nieuwbouw

“Sinds 2007 ligt het niveau van de vergunde residentiële renovaties over het algemeen hoger dan de vergunde residentiële nieuwbouw,” merkt Statbel op. “Hierin komt kort verandering vanaf het tweede kwartaal van 2018.”

“Vanaf februari 2019 ligt het aantal vergunde residentiële renovaties opnieuw boven het niveau van de vergunde residentiële nieuwbouw.” Dat was ook in 2021 het geval. In november vorig jaar waren er voor heel het land 2.659 vergunningen voor nieuwe woningen tegenover 2.860 vergunningen voor woningrenovaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , nieuwbouw , statbel , woningmarkt , vastgoedmarkt , vastgoed , woningen , Wonen in Brussel

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni