Actiris trekt 400.000 euro uit voor renovatie vergaderzaal

astrotoekomst.jpg
© Altiplan architects
| De Astrotoren, waar de kantoren van Actiris zitten

De kostprijs voor het aankleden van een vergaderzaal bij Actiris beroert de gemoederen. Alles samen gaat het om 400.000 euro. Teveel, vinden ook sommige leden van het beheerscomité, voor wie de vergaderzaal bedoeld is.

Op de dertigste verdieping van de Astrotoren aan Madou, bevindt zich de Nelson Mandelavergaderzaal, waar het beheerscomité één keer per maand samenkomt. De zaal biedt plaats aan 56 mensen, kan opgedeeld worden in twee en is ongeveer 300 vierkante meter groot.

Bij het betrekken van de gerenoveerde toren eind 2016, nam Actiris het oude meubilair mee om de zaal aan te kleden. En dat is nu aan vervanging toe, schrijft Le Soir.

Er werd besloten van de plek meteen een moderne, polyvalente zaal te maken, uitgerust met onder meer opklapbare schermen, twee tolkcabines, een keuken en nieuwe bureaus en fauteuils.

Beheerscomité kritisch
Geschatte kostprijs: 400.000 euro. En dat is niet naar de zin van sommige leden van dat beheerscomité. Die zijn niet te spreken over het feit dat dit zonder voorafgaand debat beslist werd. “Maar het punt zál besproken worden. In het beheerscomité zetelen vertegenwoordigers van de werknemers en minstens één van hen zal dit op het volgende overleg bespreken", aldus een vertegenwoordiger.

Ook bij de werkgeversvertegenwoordigers is men kritisch. “Zo’n kostprijs voor de renovatie van een vergaderzaal in een gebouw dat nog maar recent gerenoveerd is, roept vragen op”, zegt Jan De Brabanter.

Directeur-generaal Grégor Chapelle, wiens diensten de kostprijs voor het vernieuwen van de zaal begroot hebben, gaat voor volledige transparantie. “Daarom dat ik het punt op de agenda heb gezet”, zegt hij aan Le Soir.

Kosten wel te verantwoorden
“Daarenboven dient de zaal niet enkel voor het beheerscomité, maar wordt ze drie à vier keer per dag gebruikt. Als je het totaalbedrag ziet, schrik je misschien. Maar als je kost per kost overloopt én je houdt rekening met de grootte van de zaal, dan zie je dat die kostprijs in de lijn ligt van de kosten voor de renovatie van de rest van de Astrotoren, goed voor 8 miljoen euro.”

Het gaat onder meer om 26 bureautafels van elk 2000 euro, 26 fauteuils van 400 euro, 26 opklapbare schermen van 1.500 euro - met ingewerkte aansluiting op het netwerk, nog eens goed voor 1.500 euro per bureau, twee tolkcabines van elk 20.000 euro en een kunstwerk van 20.000 euro.

Politieke reacties
Voor de MR kan deze hoge kostprijs niet door de beugel. "We zijn verbluft te merken dat de directie van Actirs voor de renovatie van een vergaderzaal evenveel uittrekt als voor een deftig huis", zegt Brussels parlementslid en fractieleider Vincent De Wolf (MR)

Het Vlaams Belang spreekt dan weer van de zoveelste verspilling van Brussels belastingsgeld. "Het is nog maar de vraag wat Nelson Mandela – naar wie de vergaderzaal werd genoemd – hiervan zou gedacht hebben," reageert Dominiek Lootens.

"Of misschien wil Actiris de zaal omdopen naar de Winnie Mandelazaal. Die had er ook het handje van weg om geld dat bedoeld was voor de minderbedeelden te spenderen aan overbodige luxe."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?