Annie Cordytunnel feestelijk geopend: 'Technisch en organisatorisch huzarenstukje'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 21 en zondag 22 mei 2022
Updated: 22-05-2022 - 17:15

Na vier jaar renovatiewerken werd de Annie Cordytunnel vandaag feestelijk geopend. De naamsverandering van de voormalige Leopold II-tunnel is bij deze ook officieel. De tunnel werd vernoemd naar de Lakense zangeres en artieste Annie Cordy, de artiestennaam van barones Léonia Juliana Cooreman.

De tunnel werd om 12 uur officieel ingehuldigd in aanwezigheid van onder meer Brussels Minister van Mobiliteit Elke Van Den Brandt (Groen), de staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS), staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (Vooruit) en de nicht van Annie Cordy, Michèle (Mimi) Lebon.

De officiële inwijding van de tunnel werd gevolgd door een gesponsorde wandeling ten voordele van de vzw Pink Ribbon. Er namen zondag meer dan 1.500 mensen deel aan de wandeling door de tunnel. Hierdoor is de weg nog afgesloten tot 22 uur. Ook ter hoogte van het park wordt de Bosaert - en Sermonlaan richting Jette afgesloten tot 19 uur.

Erna volgt nog een concert met bekende en minder bekende artiesten in het Elisabethpark als eerbetoon aan Cordy.

annie cordy tunnel opening.jpeg
© BRUZZ

In september 2020 kon iedereen een voorstel indienen voor een nieuwe (vrouwen)naam voor de tunnel. Een expertencomité selecteerde hieruit een shortlist met de meest opmerkelijke namen waarover de bevolking in februari 2021 kon stemmen.

Annie Cordy kwam als grote winnaar uit de bus met bijna een kwart van de stemmen. De Belgische zangeres en actrice overleed twee jaar geleden op 92-jarige leeftijd.

Langste tunnel

De renovatiewerken aan de tunnel, die in 2018 van start gingen en eind februari afgerond waren, kostten zo'n 500 miljoen euro. De tunnel, gebouwd in 1986, heeft nu 18 nooduitgangen, waarvan 12 nieuwe.

Door de tunnel rijden dagelijks 60.000 voertuigen. De werken hadden dan ook een sterke impact op het autoverkeer. De tunnel was bijvoorbeeld verschillende keren afgesloten tijdens de zomermaanden.

Met zijn 2.600 meter is de Annie Cordytunnel ten slotte de langste ondergrondse verkeersas van het land. Door de renovatiewerken beantwoordt de langste tunnel van het land nu aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen.

ftw2uymx0aewyhm.jpg
© Pascal Smet via Twitter
| De tunnel wordt officieel ingehuldigd.

Vrijdag spraken we met de nicht en de neef van Annie Cordy, Mimi en zanger Udo. Bekijk de video hier:

ftw04_yxeaespn6.jpg
© Elke Van den Brandt via Twitter
| De Annie Cordytunnel
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?