Arau in de bres voor 'oudste voetpaden van het land'

© PhotoNews
| Koningsplein met standbeeld Godfried Van Bouillon en Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk.

Stadsvereniging Arau vindt het geen goed idee om het Koningsplein op één niveau aan te leggen, zonder onderscheid tussen weg en stoep. "Dit zijn de oudste voetpaden van het land."

In een zoveelste aflevering in de saga over de heraanleg van het Koningsplein, pleitte het langverwachte advies van de overlegcommissie voor een plein op één niveau, zonder onderscheid tussen weg en voetpad. Dat moet de eventuele overgang naar een gedeelde ruimte in de toekomst makkelijk maken. In eerste instantie zouden paaltjes het verkeer in goede banen moeten leiden. Ter herinnering: de plaats van de auto op het plein was de voorbije jaren een twistpunt tussen het Brussels stadsbestuur, het Gewest en het federale Brussel­fonds Beliris, dat de werf gaat financieren.

Stadsvereniging Arau is tegen het verdwijnen van de voetpaden. Het Koningsplein vormt een neoklassiek geheel en volgens de vereniging zijn de voetpaden er de oudste van het land. “Misschien zelfs van Europa, in elk geval zijn ze ouder dan die in Parijs of Londen.”

De stoepen waren er dus al voor de komst van de auto tot een functionele scheiding van de openbare ruimte leidde. Het terugdringen van de auto noemt Arau een gerechtvaardigde bekommernis, maar die mag niet ten koste gaan van het patrimonium. “De commissie Monumenten en Landschappen pleit voor het behoud van de voetpaden in de Koningswijk en dat advies moeten de overheden ter harte nemen.”

20182506_Koningsplein_plannen_bovenaanzicht
© Beliris
| Stadsvereniging Arau is tegen het verdwijnen van de voetpaden op het Koningsplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?