Koningsplein Godfried Van Bouillon Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk

| Koningsplein met standbeeld Godfried Van Bouillon en Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk.

Arau in de bres voor 'oudste voetpaden van het land'

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
28/11/2018

Stadsvereniging Arau vindt het geen goed idee om het Koningsplein op één niveau aan te leggen, zonder onderscheid tussen weg en stoep. "Dit zijn de oudste voetpaden van het land."

In een zoveelste aflevering in de saga over de heraanleg van het Koningsplein, pleitte het langverwachte advies van de overlegcommissie voor een plein op één niveau, zonder onderscheid tussen weg en voetpad. Dat moet de eventuele overgang naar een gedeelde ruimte in de toekomst makkelijk maken. In eerste instantie zouden paaltjes het verkeer in goede banen moeten leiden. Ter herinnering: de plaats van de auto op het plein was de voorbije jaren een twistpunt tussen het Brussels stadsbestuur, het Gewest en het federale Brussel­fonds Beliris, dat de werf gaat financieren.

Stadsvereniging Arau is tegen het verdwijnen van de voetpaden. Het Koningsplein vormt een neoklassiek geheel en volgens de vereniging zijn de voetpaden er de oudste van het land. “Misschien zelfs van Europa, in elk geval zijn ze ouder dan die in Parijs of Londen.”

De stoepen waren er dus al voor de komst van de auto tot een functionele scheiding van de openbare ruimte leidde. Het terugdringen van de auto noemt Arau een gerechtvaardigde bekommernis, maar die mag niet ten koste gaan van het patrimonium. “De commissie Monumenten en Landschappen pleit voor het behoud van de voetpaden in de Koningswijk en dat advies moeten de overheden ter harte nemen.”

20182506_Koningsplein_plannen_bovenaanzicht

| Stadsvereniging Arau is tegen het verdwijnen van de voetpaden op het Koningsplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Koningsplein , ARAU , Beliris , stoep , trottoir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni