Zo zal het vernieuwde Koningsplein eruit zien

TDN
© BRUZZ
25/06/2018

| Zo gaat het vernieuwde Koningsplein eruit zien.

Het Koningsplein in het Brusselse stadscentrum krijgt een facelift. Binnen enkele weken worden de huidige plannen voor het plein in de Museumwijk onderworpen aan een openbaar onderzoek. Op 3D-illustraties valt vooral de oplichting van de historische gebouwen rond het plein op.

De renovatie van het Koningsplein ligt al jaren op tafel. De initiële plannen waren ambitieus: rond het standbeeld van Godfried van Bouillon zou een grasperk komen en de auto moest gedeeltelijk baan ruimen voor een voetgangerszone.

Voetpad van 12 meter

Dat project bleek te hoog gegrepen. In 2017 zette Beliris zich opnieuw aan de tekentafel. Het resultaat ziet u op bovenstaande 3D-illustraties. De voornaamste ingreep komt de voetganger ten goede. Rondom het plein zal het voetpad tot 12 meter breed worden, dat is een drievoud van de huidige breedte. Een fietspad komt er niet.

Voor de autobestuurders verandert er weinig. Zij moeten wat plaats afstaan aan de voetganger, maar kunnen het plein nog steeds als rondpunt gebruiken. Ook de circulatie van tram en bus moet niet gewijzigd worden.

Coudenbergpaleis

Wel zullen er kleine ingrepen komen om het plein overzichtelijker te maken. "Dat is nodig voor alle weggebruikers", zegt Elien De Swaef van Beliris aan BRUZZ. "Momenteel is het niet heel duidelijk waar iedereen naartoe moet. Daarom gaan we het plein beter structureren." Verder zullen de façades van de historische gebouwen beter in de verf gezet worden met lichtspots.

Om de ruïnes van het Coudenbergpaleis, die onder het Koningsplein lopen, te beschermen voor waterinfiltratie zal er ook wat gedaan worden aan de waterdichtheid. Ook de sokkel van het standbeeld van Godfried van Bouillon wordt gerestaureerd.

4,3 miljoen euro

De vergunningsaanvraag werd in november 2017 neergelegd bij de stad Brussel. Eind augustus wordt het openbaar onderzoek geopend. Als alles goed gaat kunnen de herinrichtingswerking in september 2019 van start gaan. De kosten voor de renovatie worden geraamd op 4,3 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Beliris, Koningsplein, Elien De Swaef, herinrichting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni