Architect Jaspers: 'Geen winkels, wel museum in Justitiepaleis'

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
20/09/2018

| Architect Michel Jaspers over de renovatie van het Justitiepaleis: "Nooit gepleit voor winkels, wel voor een museum."

Hij zou het gerecht definitief uit het Justitiepaleis willen om plaats te maken voor winkels. Maar daar is niets van aan, zegt architect Michel Jaspers. “Justitie hoort in het Justitiepaleis, maar in de sokkel is ook plaats voor een museum.”

Michel Jaspers, oprichter van het in Brussel bijzonder succesvolle architectenbureau Jaspers-Eyers, komt niet graag in de media. Maar het Justitiepaleis ligt hem na aan het hart. “Ik heb mijn bureau in de Hoogstraat om dat monument van Leopold II te kunnen zien,” vertrouwt de kwieke tachtiger ons toe.

Hoogst uitzonderlijk wenst Jaspers daarom te reageren op een recent artikel in BRUZZ over de moeizame renovatie van het monumentale gerechtspaleis ontworpen door Joseph Poelaert. “Er werd gezegd dat wij winkels wilden maken in het Justitiepaleis, maar daar is niets van aan,” zegt Jaspers. “Het winkelhart ligt voor mij op de Gulden-Vlieslaan en de Waterloolaan. Ik was wel voorstander om bijvoorbeeld het museum van de dynastie, dat momenteel te krap zit, een plaats te geven in de sokkel. Daar is veertigduizend vierkante meter ruimte.”

"Toeristen dromen ervan om binnen te gaan in dat formidabele Justitiepaleis"

Michel Jaspers, architect

Michel Jaspers, architect

Door er een culturele functie aan toe te voegen, zou het Justitiepaleis zijn enorm toeristisch potentieel kunnen waarmaken. “Jaarlijks komen een miljoen toeristen naar het Poelaertplein voor het uitzicht op de stad. Die mensen dromen ervan om binnen te gaan in dat formidabele Justitiepaleis met de grootste Salle des pas perdus van de wereld. Velen zouden ook met plezier iets betalen om tot in de koepel te gaan om daar van het uitzicht te genieten.”

Jaspers licht zijn visie toe bij een maquette van de wijk. “Kijk, de Regentschapsstraat is volgens mij de schoonste straat van Brussel. Dat is onze Champs-Elysées. Aan de ene kant heb je al een belangrijke aantrekkingspool met Bozar en de andere musea. Het Poelaertplein kan een tweede pool worden. Met cultuur is het zoals met een goed winkelcentrum: dat heeft twee grote winkels nodig als aantrekkingspunten. Hier kunnen we tussen de twee polen een as maken waar toeristen alles vinden: cultuur, groen in het Egmontpark en goede restaurants in de buurt van de Zavel.”

Tram en justitiepaleis op het Poelaertplein

| Architect Michel Jaspers: "Door er een culturele functie aan toe te voegen, zou het Justitiepaleis zijn enorm toeristisch potentieel kunnen waarmaken."

Een culturele functie is volgens Jaspers ook perfect te combineren met justitie. “We zouden een toegang tot de sokkel kunnen maken via een trap op het Poelaertplein. Zoals de piramide van het Louvre. Behalve een museum zou er ook een beetje horeca kunnen komen, dat is ook in het voordeel van justitie dat nu slecht bediend is in die kelder. Zo kunnen we het gebouw ook een rendabiliteit geven.”

De architect spreekt tegen dat hij het gerecht definitief uit het Justitiepaleis wil om eigen gebouwen te verhuren aan justitie. “Het gerecht hoort in het Justitiepaleis. Het klopt wel dat mijn familie een gebouw verhuurt aan justitie. Onder meer de jeugdrechtbank zit daar. Maar het is de Regie zelf die ons gevraagd heeft of daar eventueel ook de strafrechtbanken een plaats zouden kunnen krijgen, maar enkel voor zeven of negen jaar, de tijd die nodig is voor de renovatie.”

Michel Jaspers draait al lang mee. Hier licht hij de maquette van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de Karmelietenstraat toe, ook al een ontwerp van zijn bureau.

| Michel Jaspers draait al lang mee. Hier, in 1997, licht hij de maquette van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de Karmelietenstraat toe, ook al een ontwerp van zijn bureau.

Vrijmaken

De piste om de strafrechtbank te verhuizen werd evenwel van tafel geveegd. “Men is bang dat de tijdelijke verhuizing definitief zou worden, maar dat interesseert ons niet,” zegt Jaspers. “Door al dat geruzie staan we nergens met de renovatie en nu zien we wat er gebeurt … (verwijst naar de instortende plafonds, red.) Ze denken nog altijd dat ze het in kleine stukjes kunnen renoveren tot 2040. Dat is toch belachelijk.”

De architect betoogt dat het sneller en goedkoper zou kunnen als het gerecht tijdelijk het veld ruimt. “Ik weet wat het is, zo’n grote werf,” klinkt het. “De veiligheidskosten zijn enorm. En honderden arbeiders laten werken, terwijl de grootste bandieten van het land daar binnen en buiten worden gebracht, is niet realistisch. Er zullen nog ongelukken gebeuren. Als de Regie het gebouw minstens gedeeltelijk vrijmaakt, kan het sneller gaan. Zo kunnen de kosten voor de beveiliging van de werf en het huren van andere gebouwen naar beneden.”

Justitiepaleis maquette BRUZZ ACTUA 1630

| De maquette van de wijk, met het Justitiepaleis op het einde van de Regentschapsstraat. "Onze Champs-Elysées," zegt Jaspers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, Justitiepaleis, Michel Jaspers, Jaspers & Eyers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni