Art-nouveauwoning van architect Frankinet in Sint-Lambrechts-Woluwe beschermd

capture.jpg
© Google Street View
| Het huis Frankinet
© Google Street View
| Het huis Frankinet

De Brusselse regering heeft donderdag de woning van architect Edouard Frankinet beschermd. Het huis was omwille van zijn opmerkelijke gevel al in de bewaarlijst ingeschreven, samen met de aangrenzende huizen aan de Kruisdagenlaan 15, 17 en 19 in Sint-Lambrechts-Woluwe. Staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (One.brussels/Vooruit) wijst er op dat de bescherming er komt op vraag van de eigenaars in juli vorig jaar.

"De persoonlijke woning van architect Frankinet in Sint-Lambrechts-Woluwe verdient bescherming. Ze onderscheidt zich door de veelvoud aan materialen en is representatief voor woonhuizen aan het begin van de 20ste eeuw. Zo blijft ze een belangrijke getuige van de geometrische art nouveau. Die stroming kenmerkte de Brusselse burgerwoningen van toen," motiveert staatssecretaris van Erfgoed Pascal Smet de erkenning.

Architect Édouard Frankinet bouwde zijn persoonlijke woning in 1903-1904 en gaf ze vorm met een geometrische art-nouveaugevel. Behalve door deze weelderige versiering onderscheidt de voorgevel zich ook door haar grote verscheidenheid aan materialen.

Architectenhuis

Het geheel gaat gepaard met talrijke uitsprongen, een spel van lijnen en rondingen en glas-in-loodramen en smeedijzerwerk. Er is ook een sgraffito die waarschijnlijk van Paul Cauchie is, een vriend van de architect waarmee hij verschillende keren heeft samengewerkt.

Het huis Frankinet is ook een architectenhuis, want Édouard Frankinet maakte er zijn woning en kantoor van. Ondanks verschillende ingrepen werden de voor- en achtergevel, het dak, de inkomhal en het trappenhuis altijd gerenoveerd met respect voor hun erfgoedkwaliteiten en hebben ze bijgevolg hun intrinsieke waarde behouden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?