Atheneum Les Pagodes verhuist en breidt gebouw uit voor 540 extra leerlingen

© Architectenbureau ALTER - Stad Brussel

Het Atheneum Les Pagodes, dat momenteel in Laken gevestigd is, zal naar de Bonekruidlaan in Neder-Over-Heembeek verhuizen en krijgt een grotere oppervlakte om 540 extra leerlingen te kunnen ontvangen. Het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls, dat zich momenteel op de toekomstige site van Atheneum Les Pagodes bevindt, moet daarvoor wel verhuizen naar de Mutsaardlaan.

Om de opvangcapaciteit van de scholen in Brussel te vergroten krijgt het Atheneum Les Pagodes een uitbreiding van bijna 4.000 vierkante meter, inclusief klaslokalen, sportzaal en de omgeving van de site. De bouw van het nieuwe complex zal eind 2023 starten en zorgt ervoor dat Les Pagodes met 540 extra leerlingen aan een totale populatie van 1.250 leerlingen komt.

Op de plek waar het nieuwe gebouw van Les Pagodes komt, staat momenteel het Atheneum Karel Buls. Deze school zal worden verplaatst naar een nieuw gebouw binnen het Nederlandstalige complex aan de Mutsaardlaan dat momenteel in aanbouw is.

Integratie in de wijk

De werken zullen gebeuren in samenwerking met architectenbureau ALTER. Daarbij zal vooral gekeken worden naar een integratie van de school in de wijk. Zo zal de sportzaal en de eetzaal buiten de schooluren ook beschikbaar zijn voor de wijkbewoners.

Het architectenbureau zal extra aandacht besteden aan de duurzaamheid van de nieuwe site en ook mobiliteit vormt een belangrijk punt. Zo zullen er bijvoorbeeld oplaadpalen komen voor elektrische fietsen. “Voldoen aan de behoeften van de bevolking betekent ook dat elke leerling een plaats moet kunnen vinden in een kwaliteitsschool in de buurt van zijn of haar huis. Onze eerste doelstelling is toegankelijkheid”, benadrukt Faouzia Hariche (PS), schepen van Openbaar Onderwijs.

“We wilden een project dat zich zou richten op de levenskwaliteit van de leerlingen en respect voor het milieu. Het voorgestelde project is helemaal vernieuwend, vooral op het vlak van materialen, maar het laat ook toe dit erfgoed in stand te houden: de bestaande structuren zullen worden behouden en verbeterd”, legt Lydia Mutyebele (PS), schepen van het Openbaar Patrimonium, uit. Dit alles zal 9.682.843 euro kosten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?