| De parking doet soms aan een Mad Max-decor denken.

Autokerkhof onder stadsgebouw

Kris Hendrickx
© BRUZZ
18/01/2019

Auto’s zonder wielen of ramen en een motorfiets in ontbinding. In de Washuisstraat in het centrum bevindt zich een echt autokerkhof in de parking onder een gebouw van de Grondregie, een dienst van de Stad Brussel.

Wie de parking onder de Washuisstraat 3 binnenstapt, komt in een andere wereld terecht. De parkeergarage telt 2 niveaus. Het bovenste lijkt vooral een gewone, zij het wat uitgeleefde parking. Maar wie naar de benedenverdieping trekt, treft er een tafereel dat wel een Mad Max-film lijkt te komen: auto’s zonder wielen en ramen, vehikels gevuld met rommel, een motorfiets waar weinig meer van overblijft dan een skelet.

In totaal staan er een vijftiental uitgerangeerde voertuigen. Een dikke laag stof op de meeste wagens verraadt dat de toestand er al een hele tijd aanhoudt. Rond de voertuigen liggen vaak ook nog eens onderdelen van auto's en ander afval.

Washuisstraat autokerkhof 2

| Ooit een motorfiets

Het gebouw in de Washuisstraat is net als de parking eigendom van de Stad Brussel, meer bepaald van de Grondregie. Een briefje op de voorruit van de ondergestofte wrakken maakt alvast duidelijk dat de Grondregie op de hoogte is van de situatie. “Uw wagen staat gestationeerd op privaat terrein,” lezen we. “Indien u uw wagen niet onmiddellijk verwijdert zal de Grondregie samen met de politiediensten overgaan tot het verwijderen van het betrokken voertuig.”

Geen angst

Navraag bij schepen Mohamed Ouriaghli (PS), die bevoegd is voor de Grondregie, leert dat de situatie in de garage al duurt sinds 2017.

"Bendes van buiten het gebouw forceerden de poorten van de garage om er beneden auto's te deponeren", legt Olivier Verstraeten, kabinetschef van Ouriaghli, uit. "Angst betrapt te worden leken ze niet te hebben. Telkens we de ingangen herstelden, begonnen ze opnieuw. Pas toen we een volledige nieuw ingangssysteem installeerden in de zomer van 2018, kwamen ze niet meer terug. "

Waarom de auto's daar werden gedropt is niet helemaal duidelijk. "We vermoeden dat het vooral omwille van de vervangonderdelen ging," vertelt Verstraeten. "De wagens staan in elk geval niet geseind als gestolen, dat hebben we nagevraagd bij de politie."

De Grondregie heeft de bewaking van de parking ondertussen versterkt. De eigenaar wil de auto's ook zo snel mogelijk verwijderen en de parking ook een grondige opknapbeurt geven. "We moeten daarvoor via een openbare aanbesteding, maar in de loop van de volgende maanden zouden de wrakken moeten verdwijnen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Grondregie , Mohamed Ouriaghli

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni