| De houten banken in het Noordstation.

Bankjes in Noordstation zullen ondanks protest toch verdwijnen

Lis Vanheule
08/11/2022

Maandagavond nog werd protest gevoerd om de houten bankjes in het Noordstation te behouden. De NMBS laat weten dat zij die toch zullen vervangen, maar dat de oude banken een 'sociaal doel' krijgen.

Verschillende actievoerders brachten maandagavond één van de reeds verwijderde houten bankjes van het Muntplein naar het Noordstation. Daar werd een delegatie actievoerders ook ontvangen door de NMBS voor wat toelichting bij hun beslissing om de banken te verwijderen.

Volgens Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS, kwam de beslissing er naar aanleiding van enkele klachten van reizigers over 'oneigenlijk' gebruik van de zitbanken. Die zouden niet gebruikt worden waarvoor ze dienen, het opvangen van wachtende reizigers, maar als rustplek voor daklozen.

De nieuwe banken zijn metalen modellen met tussenleuningen, zodat neerliggen op de banken niet meer mogelijk is. De vernieuwde modellen maken deel uit van een breder renovatieproject, waarbij in verschillende stations in België oude banken vervangen worden door de nieuwe metalen banken.

metalen_banken_0.jpg

De nieuwe metalen banken in het Noordstation.

Toch ontkent Temmerman dat de beslissing om de banken weg te halen, er één is tegen daklozen: "De banken zijn gewoon geen juiste plek voor daklozen om te overnachten. Er zijn medewerkers aanwezig in onze stations die daklozen kunnen doorverwijzen naar bevoegde instanties."

De banken die al eerder verwijderd zijn, werden te koop aangeboden aan particulieren bij ROTOR, een bedrijf dat oude meubels recupereert en verkoopt. Dat zal met de resterende banken in het Noordstation niet opnieuw gebeuren zegt Temmerman: "De banken die er nu nog staan zullen een sociaal doel krijgen en moeten publiek toegankelijk blijven."

Welke sociale bestemming dat wordt, is nog onduidelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni