Beeldkwaliteitsplan voor kanaalzone

© Peter Dhondt - BRUZZ
| Langs het kanaal zijn heel wat plannen voor nieuwe wegen, bruggen en parken. (Foto van spoorbrug uit 1931 in Anderlecht).

Een beeldkwaliteitsplan moet de publieke ruimte langs het kanaal meer aantrekkelijk en herkenbaar maken. De opdracht voor de uitwerking van het plan is toegekend aan de ontwerpbureaus van Bas Smets en Alexander D’Hooghe.

Langs het kanaal bestaan niet alleen tal van bouwprojecten. Er zijn ook heel wat plannen voor nieuwe groene zones, wegen, bruggen en pleinen. Enkel en alleen rond het Becodok zijn er bijvoorbeeld de heraanleg van de Havenlaan, de bouw van de Picardbrug en de aanleg van een nieuwe recreatiezone met skatepark.

Om de vele projecten voor de publieke ruimte op elkaar af te stemmen komt er een zogenaamd beeldkwaliteitsplan. Dat wordt een soort handleiding voor alle projecten die een invloed hebben op de publieke ruimte van het kanaalgebied.

Stadsmeubilair
De richtlijnen moeten ervoor zorgen dat de ruimte langs het kanaal herkenbaar wordt, bijvoorbeeld door het gebruik van hetzelfde stadsmeubilair. Daarnaast moet het de kwaliteit van de publieke ruimte opkrikken. De noden zijn immers enorm omwille van de groeiende bevolking in de kanaalwijken en de wens om tegelijk de industriële functie (en daarbij horende werkgelegenheid) van de zone te bestendigen. Die principes werden al vastgelegd in het Kanaalplan van het Brussels gewest uit 2012.

Voor de opmaak van het beeldkwaliteitsplan werd een internationale wedstrijd uitgeschreven. Uit meer dan 50 kandidaten viel de keuze op een consortium met onder meer Bureau Bas Smets en ORG SQUARED. Dat laatste is het bureau van architect-stedenbouwkundige Alexander D’Hooghe, in Brussel bekend van de toekomstplannen voor Abattoir en het Herrmann-Debrouxviaduct. Landschapsarchitect Bas Smets tekende eerder voor het park op de site van Thurn & Taxis en het nieuwe Sint-Gillisvoorplein.

Gemeenten
De opdracht wordt begeleid door Perspective, de planningsadministratie van het gewest. “Het beeldkwaliteitsplan garandeert een samenhang in de ontwikkeling van de publieke ruimtes in het kanaalgebied en geeft de mogelijkheid aan de opdrachtgevers, waaronder de gemeenten, om zich de opdrachtprocedure te besparen terwijl ze de leiding behouden van het project”, zegt minister-president Rudi Vervoort (PS). Perspective gaat binnenkort infosessies organiseren met alle betrokken actoren, waaronder de gemeenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?