Bekroonde architecten renoveren oude Axa-hoofdzetel

Het kruisvormig gebouw in Watermaal-Bosvoorde staat leeg sinds 2017

Het modernistische kantoorgebouw van Royale Belge (later Axa) aan de Vorstlaan wordt tegen eind 2023 gerenoveerd. Het Britse prestigieuze architectenbureau Caruso St John won de architectuurwedstrijd. Ze vormen een team met het Antwerpse Bovenbouw. Er komen kantoren, woningen en een hotel.

Het iconische kantoorgebouw van verzekeraar Royale Belge (later Axa) staat al sinds de verhuizing van het bedrijf in 2017 leeg. De plannen om de site te gebruiken als nieuwe locatie voor de Amerikaanse ambassade vielen in het water. De nodige aanpassingen bleken niet verenigbaar met het besluit van de gewestregering om het gebouw op de bewaarlijst van monumenten te zetten.

Het gebouw werd daarom verkocht. De nieuwe eigenaar organiseerde samen met de Brusselse bouwmeester een architectuurwedstrijd. De winnaar is ondertussen bekend. Het Britse bureau Caruso St John tekent de renovatie, samen met het Antwerpse Bovenbouw. Dat maakten de bureaus zelf bekend.

2023

De wedstrijd krijgt zo een winnaar met veel prestige. Caruso St John won in 2016 de Stirling Prize, de belangrijkste architectuurprijs in het Verenigd Koninkrijk.

De ontwerpers plannen een renovatie met respect voor het gebouw. Er komen kantoren, woningen en een hotel. Er is ook sprake van een buitenzwembad. Eind 2020 zou het ontwerp definitief zijn, de werken zouden starten in het derde kwartaal van 2021 en duren tot het derde kwartaal van 2023. Het gaat om een investering van ongeveer 40 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?