Budget van 40 miljoen euro voor metamorfose iconisch AXA-gebouw

Arnaud De Decker
16/10/2019

Het iconische gebouw, dat sinds 1970 de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde opfleurt, is aan verfrissing toe. Leegstand en een te eenzijdige invulling ervan maken het oude AXA-hoofdkwartier niet langer relevant. Er wordt een architectuurwedstrijd georganiseerd voor de herbestemming.

Het indrukwekkende Axa-gebouw in Watermaal-Bosvoorde wordt sinds 2017 niet meer gebruikt. Eerdere plannen om er de Amerikaanse ambassade te vestigen, of om er een internationale hub voor artifiële intelligentie te creëeren, werden telkens van tafel geveegd.

De nieuwe eigenaar van het pand, Souverain 25, wil de site herpositioneren tot een samenhangend, levendig en emblematisch multifunctioneel complex met een nieuwe identiteit. “De uitdaging zal erin bestaan deze mix binnen het gebouw te organiseren en de beschikbare ruimte optimaal te benutten met respect voor het gebouw en de modernistische architectuur. De integratie van het project in zijn omgeving verdient vanzelfsprekend ook bijzondere aandacht”, klinkt het bij de eigenaars.

Tot 7 november kunnen ontwerpers zich kandidaat stellen voor de architectuurwedstrijd. De kost van de transformatie wordt geraamd op 40 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Samenleving, AXA-gebouw, grafisch ontwerp

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie