Het kruisvormig gebouw in Watermaal-Bosvoorde.

Het beschermde AXA-gebouw aan de Vorstlaan zal worden herbestemd tot een multifunctionele woon- en werkruimte. In juli tekende Cofinimmo een verkoopsovereenkomst met de Antwerpenaarse ontwikkelaars van Kairos en Cores over de vroegere hoofdzetel in Watermaal-Bosvoorde, zo laat BX1 weten.

Sinds het vertrek van de verzekeraar in 2017 dienden enkele kopers zich aan. De Verenigde Staten lieten eerder al hun oog vallen op de locatie, voor het neerpoten van hun nieuwe ambassade. De huidige plaats in het stadscentrum langs de Kleine Ring voldoet niet langer aan hun behoeftes op het vlak van veiligheid. Het gebouw en het park aan de Vorstlaan hadden de Amerikanen duidelijk gecharmeerd.

Maar volgens de gemeente en de buurtbewoners mocht de architecturale parel niet worden vernietigd, zoals de VS plande te doen. Daarom werd een aanvraag ingediend om het gebouw op te nemen in de lijst van behoud van erfgoed. Uncle Sam moest plooien voor de beslissing van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Cofinimmo was genoodzaakt een nieuwe koper te zoeken.

Sport en ontspanning

In juli ondertekenden de Antwerpse ontwikkelaars van Kairos en Cores een compromis voor verkoop. In ruil voor een bedrag van 50 miljoen euro krijgen ze 57.000 vierkante meter vrije kantoorruimte, zonder opschortende clausule.

Op de bovenste verdieping staan momenteel luxeappartementen gepland op de plaats waar de vroegere directie directie zetelde. De middelste verdiepingen worden omgebouwd tot nieuwe kantoorruimtes. Op de laagste verdiepingen en het gelijkvloers komen een handelspand en ruimte voor culturele en sportieve aangelegenheden.

In november wordt de verkoopsakte getekend. In de tussentijd krijgt de koper de tijd om de plannen in detail uit te werken. Daarbij is het uiteraard noodzakelijk dat de regels worden gerespecteerd omtrent beschermde gebouwen. Het uiterlijk en de volumes worden alvast niet aangepast, belooft de koper.

Het park blijft publiek toegankelijk publiek en de gemeente zal geen financieel verlies lijden aan de verkoop (via de belastingsinkomsten). Dat was wel het geval geweest wanneer er was gekozen om de vleugel van een universiteit of een ambassade onder te brengen in het gebouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , AXA-gebouw , herbestemming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni