axavorstlaan BRUZZ 1556

AXA-gebouw en bijhorend park erkend als erfgoed

TDN
© Belga - BRUZZ
23/05/2019

De Brusselse regering heeft de gewezen hoofdzetel van AXA en Royale Belge en zijn park officieel opgenomen in de erfgoedbewaarlijst. Het gebouw in de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde is een voorbeeld van moderne architectuur in België.

Het vernieuwende gebouw in kruisvorm werd van 1965 tot 1967 ontworpen door het Frans-Belgische architectenduo Pierre Dufau en René Stapels en kwam tot stand in de jaren 1967 tot 1970. Het duo liet zich voor het ontwerp inspireren door de maatschappelijke zetel van het bedrijf John Deere in de Verenigde Staten, een werk van Eero Saarinen.

De voormalige hoofdzetel van AXA en Royale Belge werd befaamd dankzij het behalen van verschillende publicaties en architectuurprijzen. Het bijbehorende park en haar eigentijdse inrichting is het resultaat van het werk van de landschapsarchitecten Jean Delogne et Claude Rebold.

Werk van lange adem

"Het is een belangrijk stuk erfgoed omwille van zijn historische, artistieke, erfgoedkundige, wetenschappelijke, esthetische en technische waarde. We hebben een procedure ingesteld om het goed op te nemen op de bewaarlijst en niet om het te beschermen, omdat we het gemakkelijker willen maken om het gebouw een nieuwe bestemming te geven", verklaart minister-president Rudi Vervoort (PS).

Het heeft best wat voeten in de aarde gehad om het iconische gebouw op de erfbewaarlijst te krijgen. De Verenigde Staten wilden er graag hun nieuwe ambassade van maken, maar de Brusselse regering en de gemeente startten de erfgoedprocedure al op. Daardoor waren veiligheidsaanpassingen niet langer mogelijk en trok eigenaar Cofinimmo naar de Raad van State.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , AXA-gebouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni