| De kleine buurtcinema Rio in Laken sloot definitief de deuren in 1975.

Bewoners teleurgesteld dat Lakense art-decobioscoop niet heropend wordt

Godfried Roelant
© BRUZZ
05/04/2022

De overlegcommissie van de Stad Brussel heeft een positief advies gegeven voor de uitbreidingsplannen van bouwmarkt Debrico in de oude buurtcinema Rio in Laken. “Maar met wat nu op tafel ligt, vrezen we het ergste. Op geen enkele manier hebben we de indruk dat de zaak het erfgoedkarakter van de Rio wil versterken,” zegt Aurore Burette van burencollectief Rio.

Het nieuwe scenario voor de oude buurtcinema Rio in de Marie-Christinestraat in Laken doet stof opwaaien. De huidige eigenaar gebruikt het deels geklasseerde gebouw nu vooral als opslagplaats voor zijn doe-het-zelfwinkel.

Maar hij wil uitbreiden en de cinemazaal zelf omvormen tot ‘een multifunctionele zaal’. Die moet in de eerste plaats een verlengstuk worden van de showroom, maar zou op lange termijn ook het decor kunnen vormen voor verschillende evenementen, theater en jawel: een cinemazaal.

Positief advies

Buurtbewoners willen de Rio graag volledig in ere herstellen. In Brussel zijn er nog maar een handvol cinema’s over. “En dus is er daar een markt voor,” zei inwoner van de wijk Yannick Schandené eerder al aan BRUZZ.

De overlegcommissie van de Stad Brussel zag geen reden om de plannen tegen te houden. Ondanks de 126 reacties tijdens het openbaar onderzoek, heeft de commissie een gunstig advies afgeleverd over de vergunningsaanvraag, weliswaar met voorwaarden. Zo zal de eigenaar meer uitleg moeten geven over hoe hij de toegang tot zijn magazijn en showroom precies zal controleren en wordt hij gevraagd om "activiteiten in zijn polyvalente zaal die weinig geluidsoverlast veroorzaken voorrang te geven."

Wijk ontgoocheld

Voor de groep inwoners van de wijk is dat niets meer of minder dan een slag in het gezicht. “We hadden gehoopt dat de Rio veel toegankelijker zou worden voor het grote publiek. Tenslotte wordt er voor de werken aan de beschermde delen toch gebruik gemaakt van publieke middelen,” zegt Serge Malaisse (Laeken.brussels) in La Capitale.

Hij vindt daarin steun bij Aurore Burette van het collectief Rio. “De commissie heeft onze argumenten gehoord, maar er absoluut niet naar geluisterd. Wat het intact houden van de oude cinemazaal betreft, zien we dat er niets gepreciseerd is. Het project wil op geen enkele manier het erfgoedkarakter van dit bijzondere gebouw versterken. We vrezen ook dat buurtverenigingen slechts een kleine korting zullen krijgen wanneer ze iets willen organiseren in de multifunctionele zaal.”

Of de onderneming Debrico ook definitief groen licht krijgt voor de renovatie hangt af van de Brusselse stedenbouw-administratie Urban.brussels, die de vergunningen aflevert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni