Bouw gemeenschappelijk universiteitsgebouw VUB en ULB gestart

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 19 april 2022

De twee Brusselse universiteiten, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université Libre de Bruxelles (ULB), slaan de handen in elkaar voor een duurzaam gebouw op hun campus in Elsene. Het federaal investeringsfonds Beliris is begonnen met de bouw. In mei 2024 moeten de werken afgerond zijn en zou het gebouw gebruiksklaar zijn.

Het Learning and Innovation Center (LIC), ontworpen door evr-architecten, A229, Ney & Partners en Arcadis, wordt een plek waar studeren, onderzoek en uitwisseling samenkomen. De digitale hulpmiddelen die aanwezig zullen zijn, maken het de bezoekers van het centrum makkelijker om wereldwijd contacten te leggen. Ze moeten er ook toegang krijgen tot een grote hoeveelheid kennis Het project werd al in 2014 gelanceerd, maar de bouw is pas recent begonnen.

lic_19-04-2022_2_1.jpeg
© Beliris
| Werf Learning and Innovation Center in Elsene.

Het gebouw zal heel letterlijk een brug vormen tussen de campussen van de VUB en ULB, die momenteel nog afgescheiden naast elkaar liggen. De bouw van het Learning and Innovation Center is in die zin ook symbolisch voor de nauwe samenwerkingsband tussen de VUB en de ULB.

“Het center is ontstaan uit de wens van beide universiteiten, om een infrastructuur te creëren die constant mee is met de evoluties in de leermethoden en deze dus ook kunnen ondersteunen met de nieuwste technologie,” vertelt Annemie Schaus, Rector van de ULB. Tot enkele jaren geleden werkten de universiteiten nog niet veel samen.

boco_lic-e2_v3.jpg
© Boco Studio
| Toekomstig Learning and Innovation Center met studentenplein ervoor.

“Het gebouw heeft ook als ambitie om een landmark te zijn op de campus, enerzijds een symbolisch en anderzijds ook architecturaal. Daarnaast heeft het gebouw ook een voorbeeldfunctie op vlak van duurzaamheid,” laat Simon Vermoten, architect bij evr-architecten, weten. De bouw gebeurt met duurzame bouwmaterialen, en mede dankzij sensoren kan het energieverbruik geoptimaliseerd worden.

Verder deelt VUB-rector ad-interim Jan Danckaert mee wat studenten allemaal kunnen verwachten van het nieuwe centrum. "Het LIC zal een centrum worden waar studenten terecht kunnen op een innovatieve en vooral ook op een actieve wijze, en in vele gevallen ook digitaal ondersteund. Het is ook die digitale ondersteuning die ons door de covidpandemie heeft geholpen."

Er komen stille ruimtes, vergaderzalen, experience centers, allerlei activiteiten in kleine groepen in actieve klaslokalen. "Ze zullen beschikken over werktafels, over een scherm waar het lesmateriaal op kan doorgestuurd worden of ontvangen worden. Zo staan de studenten en professoren fysiek en digitaal in contact met elkaar. Het is die vorm van blended learning (tegelijk fysiek en digitaal, red.) die we in het Learning and Innovation Center infrastructureel willen ondersteunen. Ik houd niet van de dichotomie 'het is ofwel fysiek ofwel digitaal', het zijn het fysieke en digitale die elkaar ondersteunen.”

Naast studeren en werken is er ook de mogelijkheid om het rustig aan te doen. “Studenten kunnen ook naar het LIC komen om bij elkaar te zijn, even te rusten, chillen. Zo voorzien we ook een 'learning café' waar studenten terecht kunnen om te werken met hun laptop, maar ook om gewoon aan een taak te werken of voor een gezellige babbel met een hapje en een drankje. Want ook daaruit, uit die toevallige samenkomsten, ontstaan soms innovatieve en creatieve ideeën,” aldus rector Danckaert.

vub ulb universiteiten learning and innovation center simulatiebeeld
© Boco Studio
| Binnenruimte LIC.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?